U Srbiji počela proizvodnja vakcine „Sputnjik V“

U Srbiji počela proizvodnja vakcine „Sputnjik V“

05/06/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin označili su sinoć, putem video-linka, početak proizvodnje vakcine “Sputnjik V” u Srbiji, na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Dugme kojim je pokrenuta traka sa koje će izlaziti bočice napunjene u „Torlaku“ pritisla je direktorka Instituta Vera Stoiljković, čime je je Srbija postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi rusku vakcinu.

U prvom periodu, od četiri do šest meseci, „Torlak“ će proizvesti četiri miliona vakcina “Sputnjik V”. Očekuje se da bi prva vakcina iz „Torlaka“ mogla da dođe do punkta za vakcinaciju za desetak dana.

Prisutnima se putem video-linka obratio predsednik Srbije, koji je govorio na ruskom jeziku.

Vučić je tom prilikom istakao da, zahvaljujući naporu ruskih naučnika i uz veliku podršku predsednika Putina, mi smo danas svedoci velikog iskoraka Srbije u borbi protiv COVID-19.

Prema njegovim rečima, velikodušni transfer znanja i tehnologija, koje Srbija dobija prva van Rusije, od danas će imati svoj konkretni rezultat – proizvodnju vakcine „Sputnjik V“ u Srbiji.

On je dodao da će humanost Putina i celog ruskog naroda pomoći Srbiji da Institut „Torlak“ postane međunarodni regionalni centar za proizvodnju vrhunskih vakcina.

Čovekoljublje koju Ruska Federacija iskazuje prema građanima Srbije predstavlja svedočanstvo o najkvalitetnijim političkim odnosima koje naše dve države i naši bratski narodi danas baštine. U svim međunarodnim forumima naše dve zemlje pružaju jedna drugoj nesebičnu podršku, poručio je predsednik.

Nakon tri validacione serije mi sada počinjemo organizovanu serijsku proizvodnju četiri miliona doza vakcine „Sputnjik V”, naveo je Vučić i uputio čestitke Ruskom fondu direktnih investicija, ruskoj farmaceutskoj kompaniji „Generijum“ i našem ”Torlaku” na izuzetno brzoj i kvalitetnoj saradnji.

Predsednik Rusije je rekao da je efikasna borba protiv virusa korona moguća samo uz udružene napore na globalnom nivou. To je naš principijelni stav i otvoreni smo za saradnju sa svima u oblasti epidemiološke bezbednosti.

Putin je dodao da je potrebno ostaviti po strani političke nesuglasice u vreme trajanja pandemije, kao i da kontraproduktivno izgledaju pokušaji nekih partnera da ograniče primenu ruske vakcine.

On je ukazao na to da je Rusija prešla veliki put od skeptičnih ocena do međunarodnog priznanja vakcine, navodeći da je njena efikasnost među najvišim u svetu.

Stoiljković je, obraćajući se zvaničnicima, istakla da je Srbija bila jedna od prvih zemalja koja je započela imunizaciju pomenutom vakcinom, zahvaljujući čijoj visokoj efikasnosti od 96,6 odsto smo očuvali zdravlje građana.

Srbija je danas, kako je ukazala, među liderima u Evropi po broju vakcinisanih građana, sa 30 odsto potpuno vakcinisanih, što je dvostruko više od evropskog proseka.

Ona je navela i da je saradnja Instituta „Torlak“ i Ruskog fonda direktnih investicija uspešan primer saradnje dveju zemalja u vreme krize.

Zahvalni smo ruskom državnom rukovodstvu i rukovodstvu Ruskog fonda na podršci „Torlaku“ i Srbiji, rekla je Stoiljković i posebno istakla ulogu predsednika dveju država, zahvaljujući kojima Srbija postaje prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu na svojoj teritoriji.

Nakon obraćanja, direktorka Instituta je zamolila predsednike Putina i Vučića da joj odobre da pritiskom na zeleno dugme pokrene proizvodnju vakcine “Sputnjik V”.

Osim u Srbiji, proizvodnja ruske vakcine počinje i u Argentini, a tim povodom obratio se i argentinski predsednik Alberto Fernandes.