Podrška Volga Grupe srpskim kompanijama na projektima u Rusiji

Podrška Volga Grupe srpskim kompanijama na projektima u Rusiji

04/06/2021 Off By BERB

Izvor: PKS

 

Ruska kompanija Volga Grupa spremna je da podrži projekte srpskih preduzeća u Rusiji i pomogne da naše inženjerske, tehnološke i građevinske firme započnu projekte u tehno-parkovima i industrijskim zonama u Moskvi, Kazanju i Sankt Peterburgu, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije i Genadija Timčenka, počasnog konzula Srbije u Ruskoj Federaciji i vlasnika Volga Grupe.

 

 

Timčenko je izrazio veliko interesovanje za projekat „čistih soba“ srpske kompanije Termovent i najavio mogućnost da se našoj domaćoj kompaniji omoguće poslovi ugradnje ove sofisticirane opreme u tehnološkim parkovima širom Ruske Federacije.

„Timčenko je izrazio ličnu spremnost da pomogne sve srpske projekte u Rusiji, ne samo sa pozicije suvlasnika jedne od najvećih ruskih poslovnih holdinga Volga Grupe, već i kao počasni konzul i prijatelj Srbije“, izjavio je Čadež.

Kako je rečeno na sastanku, kompanije iz Srbije imaće mogućnost da preko Privredne komore Srbije ostvare komunikaciju sa Volga Grupom u cilju uspostavljanja zajedničke poslove saradnje.

Predsednik PKS Marko Čadež, koji učestvuje na 24. Međunarodnom  ekonomskom forumu (SPIEF), prisustvovao je u sredu u Sankt Peterburgu puštanju u rad potpuno automatizovanog proizvodnog dela ruske fabrike lekova „Farmasintez – Nord“ koji je srpska kompanija Termovent kompletno opremila svojim svetski poznatim “čistim sobama“.

Čadež se danas sastao i sa Maksimom Čerešnjevim, predsednikom Upravnog odbora Saveta za razvoj spoljne trgovine poslovne asocijacije Business Russia, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za dolazak ruskih kompanija u Srbiju uz podršku ruske Asocijacije.

Predsednik PKS je u svojstvu kopredsedavajućeg Poslovnog saveta za saradnju Srbije i Rusije prisustvovao sastanku kopredsednika srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za ekonomsku, trgovinsku i naučno-tehničku saradnju, ministra u Vladi Srbije Nenada Popovića i Jurija Borisova, zamenika predsednika Vlade Ruske Federacije. Na sastanku je istaknuto da je današnji početak proizvodnja ruske vakcine Sputnjik V na Institutu Torlak u Srbiji, potvrda najboljih odnosa dve zemlje.