Značajna sredstva iz budžeta za razvoj kulture u Aranđelovcu

Značajna sredstva iz budžeta za razvoj kulture u Aranđelovcu

07/05/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija,gov,rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetila je danas opštinu Aranđelovac, gde je razgovarala sa predsednikom ove lokalne samouprave Bojanom Radovićem, nakon čega je posetila Narodni muzej i park Bukovičke banje.

Gojković je tom prilikom istakla da je resorno ministarstvo objavilo konkurs “Prestonica kulture Srbije 2023. godine” i pozvala sve gradove i opštine da učestvuju u ovom veoma važnom konkursu.

Ona je ocenila da Aranđelovac može da bude izuzetno zadovoljan, jer će ove godine dobiti značajna sredstva putem konkursa resornog ministarstva, navodeći da je jedan od najvažnijih projekata koje je Ministarstvo pomoglo osvetljenje skulptura u parku Bukovičke banje, gde su izložena dela vajara i keramičara u okviru manifestacije “Mermer i zvuci“.

Potpredsednica Vlade je prenela da je sa Radovićem razgovarala o mogućnostima saradnje Evropske prestonice kulture Grada Novog Sada 2022. godine i Opštine Aranđelovac i manifestacije “Mermer i zvuci”, kako bi jedna od skulptura bila izložena u Novom Sadu.

Na ovaj način bi se, kako je objasnila, povezala naša tradicionalna manifestacija, koja je bila izuzetno značajna za kulturu bivše Jugoslavije na međunarodnoj mapi kulture i Evropska prestonica kulture za 2022. godinu.

Gojković je istakla da je na sastanku bilo reči i o mogućnosti da se obnovi projekat koji će predvideti da skulpture koje ne nađu svoje mesto u parku ili one koje će biti urađene u budućnosti u okviru manifestacije, budu pozajmljene gradovima širom Srbije.

Ona je ocenila da je potrebna hrabrost voditi Ministarstvo kulture i informisanja u doba pandemije i suočiti se sa tim da je kultura, uz zdravlje i ekonomiju, sigurno jedna od važnih oblasti koje je pandemija pokušala potpuno da uništi, naglasivši da smo jedna od retkih država u kojima pozorišta, galerije, bioskopi nesmetano rade.