Вредност резерви минералних сировина у Србији преко 200 милијарди евра

Вредност резерви минералних сировина у Србији преко 200 милијарди евра

04/05/2021 0 By BERB

„Пуно је агресије, фанатизма и неистина које изговарају они који се данас називају такозваним еколозима у Србији. Можемо да се слажемо или не, али је важно да баратамо чињеницама, уместо да скупљамо поене на полуинфирмацијама и застрашивању грађана. Хоћемо ли да затварамо све, по сваку цену, иако нам доноси добро? Да затварамо каменоломе од којих се граде путеви и ауто-путеви, па да онда камен за изградњу увозимо? Да ширимо панику код људи у вези са сваком рударском активношћу, са сваким истраживањем где никаква експолатација не постоји? Проблем је та искључивост и коришћење насиља и полуинформација који не могу да дају резултат“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је гостујући у јутарњем програм ТВ Хепи истакла да је на држави да створи законе и да има добру инспекцију, те да је ово важна година за енергетски сектор.

 

„Нисмо случајно донели четири нова закона. Од нас се тражи да у времену испред нас направимо добру енергетску политику, да будемо енергетски и еколошки безбедни, да грађани имају довољно електричне енергије коју ћемо све више производити из обновљиви извора – хидро, гасних и соларних електрана, а да постепено у деценијама испред нас смањујемо и затварамо термоелектране“, изјавила је она.

 

Михајловићева је подсетила да никакав уговор са Рио Тинтом неће бити потписан док не будемо имали све неопходне студије утицаја на животну средину и док сви не буду имали увид у то, те је појаснила шта значи истраживачко право.

 

„Србија неће радити ништа што ће угрозити животну средину, било да је реч о литијуму, који је руда 21. века или некој другој. Тек кад будемо знали да се литијум може производити на одржив начин уз заштиту животне средине, зашто да не размишљамо о фабрици литијумских батерија и електричним аутомобилима, где ће се десити раст свуда у Европи. Јадарит је јединствен минерал у свету и технологија ће бити јединствена. Даље, треба да будемо свесни шта значи истраживачко право. Нико нема право да уђе на парцелу док власник не дозволи. Притом компанија треба да испуни бројне критеријуме – да има пројекат и сагласности више институција. Те истражне бушотине су пречника 10-15 цм, никакви кратери. Добро је да држава зна шта има од руда и минерала. А процењена вредност резерви минералних сировина у Србије је преко 200 милијарди евра, то је огромно богатство“, рекла је Михајловићева.

 

Фото: srbija.gov.rs