Tepić: Čim tužilaštvo obezbedi zaštitu, sedam osoba svedočiće protiv Palme

Tepić: Čim tužilaštvo obezbedi zaštitu, sedam osoba svedočiće protiv Palme

26/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: N1 Beograd, Petar Gajić

 

U jagodinskoj policiji sam pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavila da ću se onog momenta kad tužilac obezbedi zaštitu svedoka, odazvati sa identitetima najmanje sedam lica koja žele da pod tim uslovima svedoče protiv Dragana Markovića Palme u vezi sa trgovinom uticajem, pedofilijom i prostitucijom, izjavila je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

 

 

Tepić je nakon davanja iskaza u jagodinskoj policiji, novinarima rekla da je iznela svoja saznanja u vezi sa nekoliko krivičnih dela uključujući, između ostalog, trgovinu uticajem, pedofiliju i prostituciju.

„Danas sam jagodinskoj policiji opisala sva saznanja do kojih sam neposredno došla, opisala sam sva saznanja najmanje sedam lica koja žele da budu među ljudima koji će učestvovati u dokazivanju ove sramote za celu našu Srbiju. Među njima su svedoci i žrtve“, izjavila je Tepić.

Ono što, međutim, kako je rekla, nije smela da uradi, jeste da otkrije identitet tih ljudi. Bez obezbeđivanja zaštite žrtava i svedoka, kako je rekla, ne može nikoga da dovodi u rizik.

„Da sam iznela imena, sigurna sam da bi njihova imena do večeras bila na stolu ili u telefonu Dragana Markovića Palme“, dodala je potpredsednica SSP.

Objasnila je da se pozvala na članove 103 i 104 Zakonika o krivičnom postupku, u kojima se decidno kaže da tužilac ima pravo da obezbedi status posebno osetljivog svedoka za svakog od njih.

„Što podrazumeva ne ovako dolazak u policiju da svi znaju, nego da omogući davanje iskaza video putem ili da tužilac ode kod kuće tih svedoka i žrtava“, istakla je ona.

U policiji je, kako je dodala, pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću rekla da će se, čim tužilac obezbedi posebne uslove, istog momenta odazvati sa identitetima najmanje sedam lica koja žele da pod tim uslovima svedoče protiv Dragana Markovića Palme i, kako je rekla, „dugogodišnjeg horora u Jagodini, a i šire“.

Šema je uvek ista, i tu se izjave svih svedoka podudaraju

Na pitanje novinara N1 o saznanjima koja je prenela policiji, Tepić je rekla da tu ima informacija koje su već iznete u javnosti, ali i novih detalja.

„Ono što mi je bilo važno je da sam imenom i prezimenom obležila lica koja su u tome učestvovala duži niz godina, koja su bila korisnici takve zloupotrebe. To su najviši javni funkcioneri u Jagodini – gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, i dugogodišnji Palmin poslanik, predsednik Odbora za pravosuđe, i donedavni član Visokog saveta sudstva Petar Petrović“, navela je.

Rekla je i da je bez obzira na to da li je reč o putovanjima u inostranstvo ili ručkovima i poslavama lokalnog tipa, šema je uvek ista, i tu se „iskazi svih svedoka apsolutno podudaraju“.

„Uvek se nakon zvaničnog dela, kada se zvanični gosti povuku, nastavlja na tim afterpartijima kada na scenu stupaju veoma mlade devojke, devojčice, žene, kojima po tvrdnjama svedoka, koordinišu za te potrebe Palmine sekretarice. Neke od njih su zaposlene u javnim preduzećima, već sam navela Javno preduzeće Standard, ali nisu sve zaposlene, ne odnosi se na sve zaposlene“, kazala je potpredsednica SSP.

Podsetila je i da je sama država, kako je navela, „priznala da ovde (u Jagodini) ne može biti nezavisne istrage“, pošto je samo tužilaštvo delegiralo predmet tužilaštvu u Kraljevu.

Kazala je i da će, bez obzira na dalji ishod ovog slučaja, ako je ovo što je ona pokrenula spasilo samo jednu devojčicu u Jagodini, to već uspeh.

Upitana da prokomentariše promenu stava vlasnika Megatrenda Miće Jovanovića koji je prvobitno izneo optužbe na račun Markovića, da bi mu se zatim javno izvinio i rekao da će biti svedok odbrane, rekla je da je „ne interesuje šta govore ti opskurni likovi“.