Predsednik Vučić: Ponosan sam na našu vojsku i policiju

Predsednik Vučić: Ponosan sam na našu vojsku i policiju

17/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: mod.gov.rs

 

14.00 – Ponosan sam na Vojsku Srbije, ponosan sam na našu Policiju, ponosan sam na napredak Srbije, na to šta smo uradili u prethodnih nekoliko godina i uveren sam da će Srbija imati snage, znanja i mudrosti da dalje nastavi sa ubrzanim razvojem i velikim prosperitetom i na ponos svih njenih građana i naše države Srbije – istakao je predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju na kraju vežbe „Odgovor 2021“. 

 

– Veoma sam ponosan na ono što smo danas mogli da vidimo u Orešcu nedaleko od Bele Crkve i Vršca, u Banatu, i ovde na Pasuljanskim livadama. Videli smo kako zajednički mogu da rade Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova, naša vojska i naša policija – naglasio je predsednik Vučić nakon završetka drugog dela vežbe na vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“, gde je angažovan deo jedinica Kopnene vojske, deo jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Žandarmerija i Helikopterska jedinica MUP-a Srbije.

Predsednik Vučić je rekao da su vremenski uslovi bili neuporedivo bolji u Banatu, nego na Pasuljanskim livadama, ali da „da su svi impresionirani nečim novim što smo videli ovde u rejonu Pasuljanskih livada“.

– A to je kako „Pancir“ gađa. Za one koji ne znaju to je pet hiljada metaka, govorim samo o topovima, a ne pričam o raketama koje „Pancir“ koristi za gađanje vazduhoplova, pet hiljada metaka od 30 milimetara u minutu – to je bukvalno da se brdo ruši. To je ogromno pojačanje za Vojsku Srbije – istakao je predsednik Vučić.

Danas je moglo da se vidi, dodao je predsednik Vučić, kako i na kojoj udaljenosti „tuku“ helikopteri Mi-35, a odlično su to raketama učinili i helikopteri „gama“.

– I Žandarmerija je odlično pokazala svoje umeće ovde, ali rekao bih i ljudi koji su gađali iz višecevnog bacača raketa, minobacača, svih oklopnih vozila i tenkova. Pokazali su ogromno umeće i koristili bojevu municiju – istakao je predsednik Republike dodajući da su učesnici vežbe odlično i profesionalno obavili svoj posao.

Predsednik Vučić je istakao da ovakve vežbe pokažu i koliko nam je još ulaganja potrebno i najavio da će tih ulaganja biti.

– Naša Vojska mora da bude još mnogo snažnija, naša policija takođe, naši pripadnici moraju da imaju bolje uslove za život i zato sam ponosan što je premijerka Ana Brnabić prekjuče uručila ključeve za 584 pripadnika snaga bezbednosti i njihove porodice – naglasio je predsednik Vučić.

On je izrazio uverenje da daljom modernizacijom, opremanjem i snaženjem naše vojske i policije, možemo preventivno da delujemo i da odvratimo svakog agresora.

– Protiv eventualnih terorističkih akata delovaćemo uvek brzo, organizovano i veoma, veoma efikasno – poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je čestitao svim pripadnicima vojske i policije na uspešno izvedenoj vežbi.

– Želim da kažem veliko hvala i da smo uvek i na svaki način spremni da zaštitimo i sačuvamo našu Srbiju- poručio je predsednik Vučić.

U delu vežbe „Odgovor 2021“ na „Pasuljanskim livadama“ učestvovalo je više od 1.000 pripadnika Vojske Srbije, oko 200 pripadnika Policije i više od 140 borbenih sredstava i sistema.

Taktička pretpostavka podrazumevala je da su oružane snage neprijatelja, ekvivalenta mehanizovane brigade, koordiniranim aktivnostima izvršile  oružanu agresiju na deo teritorije Srbije.

Na osnovu prikupljenih podataka u dubini borbenog rasporeda neprijatelja, u akciju je krenula oklopno-izviđačka četa na vozilima BRDM-2MS i dejstvovala po jedinicama neprijatelja u nastupanju. Izvlačenje borbenog osiguranja podržano je vatrom minobacača 120 milimetara.

Posmatrači su imali priliku da vide izuzetne efekte dejstava artiljerijsko raketnog sistema “Pasars“, baterije „Pancira S-1“ i brigadne raketne grupe višecevnih lansera raketa „Plamen S“ koji su dejstvovali po neprijateljskim položajima.

Naredni segment vežbe bio je rezervisan za prikaz dejstva Žandarmerije po ubačenoj terorističkog grupi. Ova dinamična sekvenca obuhvatila je manevar i odlučno dejstvo borbenih vozila „lazar 3“ u kombinaciji sa specijalističkim timovima koji su do zone dejstva došli na kvadovima.

Usledilo je uspešno gađanje raketama „maljutka“ po „oklopnim vozilima“ neprijatelja.

Naredni segment vežbe doneo je gađanje tenkovskog voda M-84 na daljinama od 4.100 metara topovima 125 milimetara.

Usledio je nalet helikoptera „gama“ koji su ciljeve na oko 2.300 metara uspešno uništili protivoklopnim raketama.

Zatim je prikazano dejstvo bataljonske vatrene grupe sa minobacačima 120 milimetara koju su činili pripadnici Vojske i Žandarmerije.

Najdinamičniji deo vežbe počeo je uvođenjem u borbu helikoptera Mi-35 koji su pokazali izuzetnu vatrenu moć gađajući ciljeve na zemlji nevođenim raketnim zrnima i topovima 23 milimetra, zatim vatrena priprema napada iz višecevnih lansera raketa „Plamen S“ i napadom pešadijske čete na „hamerima“, mehanizovane i tenkovske čete, uz podršku helikoptera Mi-35 i „Pancira S-1“.

Jedinica Žandarmerije zatim je prikazala borbeno-taktičke radnje blokade i uništenja zaostale neprijateljske grupe u naseljenom mestu, a vežba je privedena kraju pokaznom evakuacijom ranjenika iz zone operacije helikopterom Mi-8, pod zaštitom helikoptera „gama“.

Vežba na Pasuljanskim livadama pokazala je izuzetnu vatrenu moć i odlično sadejstvo snaga. Ovakvim odlučnim akcijama učesnici vežbe šalju poruku građanima da su sigurni i bezbedni kad imaju ovakav neprobojan bedem svakome ko bi se usudio da ugrozi Srbiju.