Odnosi SPC i RPC ključni za odnose Srbije i Rusije

Odnosi SPC i RPC ključni za odnose Srbije i Rusije

16/04/2021 Off By BERB

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom.

 

Selaković i patrijarh Kiril razgovarali su, između ostalog, o blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju i njegovim zaslugama za učvršćivanje veza Srpske i Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh Kiril je konstatovao da odnosi RPC i SPC imaju važan i odlučujući značaj kada je reč o ukupnim odnosima naših država.

Selaković je patrijarhu Kirilu, kao velikom prijatelju srpskoga naroda i SPC, preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naš patrijarh blaženopočivši Irinej i predsednik Vučić su postavili jedinstvo naše države i crkve na jedan potpuno novi nivo, a naš novoizabrani patrijarh Porfirije je nastavio putem kojim je krenuo patrijarh Irinej, rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, upravo su i naše dve sestrinske pravoslavne crkve faktor koji ozbiljno doprinosi bliskosti dveju država i naroda.

Ministar spoljnih poslova je i ovom prilikom izrazio zahvalnost predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i ruskoj državi na pomoći tokom pandemije koronavirusa, konstatujući da su bliski i prijateljski odnosi predsednika Vučića i Putina svakako doprineli, ne samo dolasku ruskih stručnjaka na početku epidemije, ne samo isporukama vakcina Sputnjik V, već i činjenici da je u Beogradu započela i proizvodnja vakcina Sputnjik V, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

Izvor/Foto: srbija.gov.rs