Rebalansom budžeta još četiri milijarde dinara za ekologiju

Rebalansom budžeta još četiri milijarde dinara za ekologiju

16/04/2021 Off By BERB

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović izjavila je danas da su rebalansom budžeta za 2021. godinu sredstva ovog ministarstva uvećana za četiri milijarde dinara, što je najbolji dokaz da je ekologija za Vladu prioritet.

Vujović je navela da je nakon sednice Vlade Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetu za 2021. godinu upućen u skupštinsku proceduru, a ukoliko poslanici usvoje ovaj akt Ministarstvo zaštite životne sredine raspolagaće sa 12,3 milijarde dinara za ovu godinu.

Sa uvećanim budžetom imaćemo još više sredstava na raspolaganju, iz kojih ćemo rešavati ekološke probleme. Država će nastaviti da finansira projekte kojima je cilj smanjenje aerozagađenja, što smo već radili u prvim mesecima po preuzimanju resora, objasnila je ministarka.

Ona je uputila poziv lokalnim samoupravama da prate konkurse i iskoriste podršku koju će im dati resorno ministarstvo.

Takođe, kako je dodala, iz ovih sredstava pomagaće se gradovima i opštinama da saniraju divlje deponije na svojim teritorijama, uz napomenu da je već sproveden javni poziv za mapiranje svih lokacija na kojima se nedozvoljeno odlaže otpad.

Prema njenim rečima, budžet je uvećan i kako bi bila dostupna sredstva za pokretanje kapitalnih projekata, kao što je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 28 lokalnih samouprava, ali i za kompletnu zamenu kotlova u gradskoj toplani u Kragujevcu, koja je trenutno jedan od većih zagađivača u tom gradu.

Cilj resornog ministarstva jeste da što brže i efikasnije rešava istorijske probleme u ovoj oblasti, naglasila je Vujović i poručila da će se nastaviti sa sprovođenjem svih projekata i aktivnosti kojima je cilj unapređenje stanja životne sredine.

 

Izvor/Foto: srbija.gov.rs