Otvorena fabrika Kontinental automotiv Srbija u Novom Sadu

Otvorena fabrika Kontinental automotiv Srbija u Novom Sadu

07/03/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Republike Aleksandar Vučić i ministarka privrede Anđelka Atansković prisustvovali su danas u Novom Sadu otvaranju fabrike Kontinental automotiv Srbija, u kojoj će biti zaposleno više od 500 radnika.

Predstavnici Kontinetala upoznali su goste sa prizvodnim programom, objasnivši da se tu neće praviti samo instrument table i displeji za automobile, već i pametni upravljački sistemi.

Vučić je, nakon obilaska fabrike, rekao da je reč o naprednoj tehnologiji, ocenivši da je ovo veliki dan i da pokazuje koliko su u poslednje tri godine napredovali i Novi Sad, Vojvodina i cela Srbija.

On je iskazao zahvalnost svima koji su učestvovali u projektu, predstavnicima Kontinentala na odluci da investiraju u Srbiju, ali i domaćim inženjerima, koji su umeli da prikažu našu pamet u najboljem svetlu i marljiv rad.

Vučić je ukazao na to da je Razvojno-istraživački centar u Novom Sadu treći centar Kontinentala po broju ljudi, iza Nemačke i Rumunije, a već isped Austrije i Francuske.

Nova fabrika kompanije Kontinental deo je poslovne jedinice Human Machine Interface (HMI) čiji je fokus na proizvodima u enterijeru vozila, a vrednost investicije je 140 miliona evra.

Ta kompanija u Novom Sadu posluje pune tri godine u okviru svog centra za istraživanje i razvoj.

Do danas, ova firma je zaposlila više od 600 IT inženjera, koji su deo međunarodnog tima za razvoj tehnologije, koji broji ukupno 5.000 stručnjaka.

Zbog novih projekata, trening centra laboratorija, ali i potreba za novim zaposlenjima, kompanija će svoj prostor koji već poseduje u centru Novog Sada proširiti za još 1.500 kvadratnih metara.

Izvor: Vlada Srbije/Foto:Tanjug