Саопштење Комисије за нестала лица

Саопштење Комисије за нестала лица

26/10/2020 Off By BERB

Одржан је састанак Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, предвођене председником Комисије Вељком Одаловићем и Повјеренства Владе Републике Хрватске за заточене и нестале, предвођеног председником Повјеренства Стјепаном Сучићем.

Састанку су присуствовали и представници међународних организација које се баве питањем несталих лица Међународног комитета Црвеног крста, Међународне комисије за нестала лица и Програма УН за развој (УНДП).

Теме састанка су биле унапређење правног оквира сарадње и разматрање осталих питања која су од значаја за међудржавну сарадњу.

Представници надлежних владиних тела за тражење несталих лица обе земље, истакли су своју опредељеност решавању питања несталих лица као приоритетном хуманитарном питању од непроцењивог значаја за породице несталих лица и од великог значаја за даље јачање добросуседских односа, обнову поверења и поштовање људских права у региону.

Представници Комисије и Повјеренства су изнели тренутно стање у проблематици несталих лица и расправљали о надлежностима и стандардима при њиховом евидентирању. У том смислу, Повјеренство је најавило објављивање новог издања „Књиге лица несталих на подручју Републике Хрватске“.

Обе стране су известиле о предузетим активностима у односу на раније преузете обавезе, док је посебна пажња посвећена отвореним питањима. Оцењено је како није постигнут напредак у решавању отворених питања и да је неопходно да се учине додатни напори једне и друге стране кроз конкретне механизме будуће сарадње са циљем њиховог решавања. У циљу решавања случајева несталих лица Комисија је Повјеренству предала расположиве информације које ће бити у наредном периоду предмет провера.

Договорене су и предстојеће активности, заједничка извиђања места могућих гробница, убрзање процеса ексхумација и идентификација посмртних остатака жртава, на територији обе државе, а ради унапређења правног оквира сарадње, следећи радни састанак ће се одржати за месец дана.