Provera računa nije pritisak

Provera računa nije pritisak

30/07/2020 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Predsednik Vučić  se danas obratio naciji i  deo građana obradovao, a drugi deo rastužio. Raduju se oni koji veruju da će Srbija imati najviši privredni rast u regionu i Evropi, a da budžet ima snage da izdrži troškove  oko korone, a i nove investicije. Trenutno se radi na 3 autoputa u Srbiji- moravski koridor, autoput Ruma-Šabac i KUZMIN- Sremska  Rača.  Planira se i izgradnja autoputa Vožd Karađorđe, koji  će spajati Šumadiju s istočnim delom Srbije.

Tužni su oni koji su Vučićev komentar ispitivanja računa po nalogu Uprave za sprečavanje pranja novca doživeli kao napad  na demokratiju u Srbiji.  Nije im se dopalo što u proveri računa  20 tak političara novinara i drugih građana i tridesetak nevladinih organizacija on ne vidi ništa loše, sem rutinske kontrole:

  • To nije pritisak na civilni sektor i medije. Ali, uvek je politika u pitanju. Dižu buku da od sponzora u inostranstvu dobiju više para.  Inače, njih niko ne dira i svi mogu da govore o svakoj temi šta god hoće. Ne poznajem prvog čoveka Uprave za sprečavanje pranja  Ništa ne znam o tome. Jutros me čak jedan ministar zvao da pita zašto je na spisku za proveru?  Šta sam mogao da mu odgovorim?

I među novinarima na obraćanju bilo je zadovoljnih i nezadovoljnih. Zadovoljni su bili predstavnici medija u milosti vlasti, koji su, kao i uvek, odmah dobili mikrofon za pitanje.  Nezadovoljni- novinari redakcija koje postavljaju samostalna i neprijatna pitanja . I jedni i drugi  zanimali su se o imenima novih ministara i prisustvo Zorane Mihajlović,  Nedimovića  i  Vulina  protumačili kao nagoveštaj da će oni ostati u vladi. Šaputalo se o 4 ministra kojima će navodno biti  ispitani  računi, ali  niko nije imao hrabrosti da o tome pita predsednika.

Pitanja su se odnosila na Kosovo i Metohiju, razgovore u Briselu, na  glasine da je već napisan  završni dokument  o sporazumu Beograda i Prištine, na proslavu Oluje u Hrvatskoj, na menjanje imena ulica u Beogradu…

Vučić je odgovorio da nije čuo ništa  o već napisanom završnom dokumentu,  ali i to da ovu tvrdnju  EU nije demantovala.

Novinarku prištinskog  Jedinstva, Radu Komazec, interesovalo je zašto međunarodna  zajednica ignoriše temu srpskih izbeglica i kako predsednik komentariše to što ga Priština kvalifikuje kao najtvrđeg  pregovarača, a u zemlji ga nazivaju izdajnikom.

Odgovorio je da još od Berlinskog kongresa postoje zemlje koje su radile na rastakanju srpskog nacionalnog interesa i pomagale sve one koji su radili protiv Srba.

Novinarka PINKA, poznata po naručenim pitanjima, interesovala  se o prisustvu srpskih  predstavnika na proslavi OLUJE u Kninu.  Vučić je rekao da to lično ne podržava, ali će se potruditi da ih razume, ako takvu odluku donesu.

Iznenađeni odgovorom, novinari su šaputali o tome da li je predsednik sam naručio pitanje podobnoj novinarki?

Najavio je da će  4. i 5. avgusta u Rači biti obeležen progon 250.000 Srba iz Srpske Krajine.  Na ovom  će mestu biti izgrađen spomen park, koji će podsećati na najveći zločin etničkog  čišćenja posle Drugog svetskog rata.

Na pitanja o promeni imena beogradskih ulica koja su se odnosila na gradove i ljude iz regiona, predsednik je elegantno podržao Vesića. Rekao  je da je Beograd kosmopolitski grad, ali se neće stideti  značajnih ličnosti srpske istorije.

 

 

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll