Зоран Лутовац разговарао са представницима Коалиције за слободу медија и Асоцијације независних електронских медија

Зоран Лутовац разговарао са представницима Коалиције за слободу медија и Асоцијације независних електронских медија

23/10/2023 Off By BERB

Foto: Beta

 

Потпредседник Народне скупштине др Зоран Лутовац примио је представнике Коалиције за слободу медија и Асоцијације независних електронских медија, с којима је разговарао о Предлогу закона о јавном информисању и медијима и Предлогу закона о електронским медијима, који се налазе на дневном реду текуће седнице Народне скупштине.

 

Лутовац је истакао да би поменути закони требало да унапреде стање у медијској сфери, али како каже, одређене тачке тих закона то обесмишљавају и да је стварна намера политички утицај и контрола, кроз враћање медија у државне оквире.

Он је истако да је важно да питање слободе медија не остане само у оквирима специјализованих удружења и невладиних организација, с обзиром да медији представљају један од стубова сваке демократије државе. Лутовац је честитао предствницима удружења на напору да кроз амандмане на поменуте законе, покушају да спрече, како каже, гушење последњих трагова плурализма у друштву.

“Нема већег јавног интереса него да имамо јавно мњење које је информисано, где нема табу тема, где нема скривања оног што је непријатно за власт или опозицију , него да грађани буду информисани о свему што је важно”, рекао је Лутовац.

Састанку је присуствовала и Мариника Тепић, која је пре свега, изразила велику забринутост због могуће будуће улоге Телекома у власничкој структури медија. Она сматра да данашњи састанак треба да резултата апелом Влади, евро парламетарцима, ОДХИР и свим европским партнерима да се гласање поменутих закона не обави, или бар одложи његова примена.

“Можда би решење било да се амандманом Владе, јер Влада може као предлагач закона да промени свој предлог до почетка расправе о амандманима, не тражи потпуно повлачење закона, већ одлагање примене, док се не успостави професионални РЕМ или док се пета фреквенција не додели телевизијама Новој С или Н1”, рекла је Мариника Тепић.

Предствници Коалиције за слободу медија и Асоцијације независних електронских медија,указали су на спорне делове закона, на које су поднели аманадмане и истакли да уколико ти закони и буду усвојени, предстоји велики напор при креирању и усвајњу подзаконских аката, а затим и њихова имплементација. Указали су и на, како су рекли, одумирање слободних медија, посебно на локалном нивоу.

Састанку су присуствовли и народни посланици Небојша Зеленовић, Татјана Манојловић, Павле Грбовић и проф. др Ђорђе Павићевић, а испред Коалиције за слободу медија и Асоцијације независних електронских медија, Ивана Стевановић (Фондација Славко Ћурувија), Саша Мирковић (АНЕМ), Тамара Филиповић ( НУНС), Стеван Ристић (Асоцијација медија) и Тања Максић ( Асоцијација онлине медија).