Јачање сарадње Србије и САД у енергетском сектору

Јачање сарадње Србије и САД у енергетском сектору

15/03/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић састала се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Кристофером Хилом са којим је разговарала о јачању сарадње две државе у енергетском сектору.

 

Србија се налази у процесу енергетске транзиције у коме интензивно радимо на дефинисању нових стратешких докумената који ће трасирати развој енергетског сектора у наредним деценијама. Потребне су нам нове инвестиције у енергетску инфраструктуру и производне капацитете, посебно обновљиве изворе енергије, како бисмо осигурали растуће енергетске потребе и испоштовали стандарде заштите животне средине, поручила је Ђедовић.

Министарка је такође додала да су пред нама велики пројекти, који треба да омогуће интеграцију енергије произведене из обновљивих извора и повећања удела ОИЕ у нашем енергетском миксу. Америчке компаније заинтересоване су да учествују у финансирању енергетских пројеката и веома је важно да наставимо да продубљујемо наше односе, како бисмо убрзали енергетску транзицију и обезбедили енергетску сигурност, која је данас једна од најважнијих тема на светском нивоу.

Амбасадор Хил је изразио уверење да ће у наредном периоду сарадња САД и Србије у области енергетике бити интензивирана и подсетио да америчке компаније имају богато искуство и технологије које могу помоћи Србији у процесу енергетске транзиције и обезбеђивању енергетске безбедности.