Циљ промена у правосуђу јачање владавине права и правне сигурности

Циљ промена у правосуђу јачање владавине права и правне сигурности

21/02/2023 Off By BERB

Aутор фотографијa: Зоран Николић/Министарство правде

 

Конференцију о реформи правосуђа „Уставни амандмани, нови закони, примена у пракси“, коју је организовало Министарство правде у оквиру заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе „Подршка реформи правосуђа у Србији” отворио је данас шеф Канцеларије Савета Европе Тобијас Флесенкемпер.

 

Министарка правде Маја Поповић је овом приликом указала да конференција представља наставак широког, инклузивног и транспарентног процеса презентације и расправе о Акту о промени Устава и правосудним законима и истакла да је ово још једна прилика да се јавност упозна са решењима која су садржана у новим прописима.

Поповић је подвукла да ће промене које се догађају у правосуђу, а које имају за циљ јачање владавине права и правне сигурности у Републици Србији, кроз успостављање независног судства и самосталног јавног тужилаштва, донети правни амбијент у коме ће сваки грађанин брзо, лако и у разумном року моћи да оствари и заштити своја права пред правосуђем које је лишено утицаја политике.

Према њеним речима, такав амбијент биће створен кроз успостављање бољег система предлагања, избора, премештаја и престанка функције судија, председника судова, јавних тужилаца и главних јавних тужилаца. Говорећи о избору нових судија и јавних тужилаца, Поповић је рекла да ће он бити заснован на објективним критеријумима вредновања, правичним процедурама избора, отворености за све кандидате одговарајућих квалификација и транспарентности из угла опште јавности.

На конференцији је истакнут значај усвајања нових закона као суштинског корака ка постизању ефикасног и независног правосуђа, док је истовремено наглашена неопходност њиховог делотворног спровођења.

Амбасадор и шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Емануеле Жиофре је истакао да је реформа правосуђа почела у фебруару 2022. године усвајањем уставних амандмана, а да данас има пет закона којима се они спроводе, усвојених у консултацији са Венецијанском комисијом и кроз партиципативни процес.

Ови закони, који уставне амандмане преводе у праксу, представљају прекретницу у јачању владавине права и корак напред у процесу европских интеграција Србије, изјавио је Жиофре и нагласио да закони одражавају промене које треба да повећају независност и одговорност правосуђа – веома важну реформу за грађане Србије. Шеф Делегације ЕУ је рекао да је владавина права основна вредност ЕУ и стуб европских интеграција и да је ЕУ спремна да и даље помаже Србији у реформи правосуђа.