Прослава Кинеске Нове године у Србији од 21. до 26. јануара

Прослава Кинеске Нове године у Србији од 21. до 26. јануара

19/01/2023 Off By BERB

Влада Републике Србије, амбасада Народне Републике Кине у Београду и Институт за појас и пут, у сарадњи са градовима: Београдом, Новим Садом, Нишом, Бором и Смедеревом, организују прославу Кинеске Нове године у Републици Србији од 21. до 26. јануара 2023. године.

 

Централна прослава биће одржана 21. јануара у 17 часова у Београду, на великом шеталишту на Калемегдану у присуству високих званичника Републике Србије, амбасаде Кине и Града Београда уз спектакуларни ватромет.

Званичници ће оживети традиционални плес Игра лава, који ће повести окупљене кроз Кнез Михајлову улицу до Трга Републике, где ће бити одржан Фестивал укуса Појаса и пута који има хуманитарни карактер. Прослава у Београду биће настављена и у недељу, 22. јануара, од 12 до 18 часова.

Осим Београда, Кинеска Нова година биће обележена и у Бору (23. јануара), Новом Саду (24. јануара), Смедереву (25. јануара) и Нишу (26. јануара), свуда са почетком у 17 часова где ће до 21 час грађани моћи да узму учешће у хуманитарној акцији и пробају специјалитете неколико земаља Појаса и пута, али и да уживају у Игри лава, наступу борилачких вештина и перфомансу Цуђуа (Древни кинески фудбал).

Сви садржаји и припремљени програм осликаће пријатељство народа Кине и Србије у традиционалном обележавању Кинеске Нове године, али поред тога, свим посетиоцима биће приближена идеја и свеобухватни приступ великој иницијативи Појас и пут, представљањем података и чињеница о реализацији иницијативе.

Влада Републике Србије позива све грађане да дођу на обележавање лунарне нове године, забаве се, науче нешто ново и упознају са кинеском традицијом. Поред тога, у просторима у којима ће бити одржане званичне прославе биће постављени павиљони где ће уметници који се баве ручним радовима показати своје вештине и умеће.

Овај хуманитарни караван укуса и дарова пријатељства, попут малог трга из бајке, на коме ће бити храна и други производи, гости ће за 200 динара, који ће ићи у добротворне сврхе, добити један оброк и безалкохолно пиће из неке од кухиња земаља чланица иницијативе Појас и пут, а за исти износ и да се опробају у хуманитарном квизу знања за који су припремљене и награде.

Уједно сви који учествују у квизу знања моћи ће да учествују и у наградном конкурсу који ће заједнички припремити Институт за појас и пут и Кинески културни центар, а где ће главне награде бити два пута по две повратне авио карте на директним летовима за Кину.

Сав прикупљени приход на Каравану пријатељства на Појасу и путу ће бити усмерен у хуманитарне сврхе, и то у Београду – Центру за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, у Новом Саду – Црвеном крсту, у Смедереву – Црвеном крсту – народној кухињи, у Нишу – Центар за пружање услуга социјалне заштите „Мара“ Ниш и у Бору – Општој болници Бор, дечјем одељењу, а храна која преостане ће бити донирана Банци хране.