Подршка ЕУ од великог значаја за промовисање и заштиту људских права

Подршка ЕУ од великог значаја за промовисање и заштиту људских права

11/01/2023 Off By BERB

Foto: Мinistarstvo za ljudska i manjinska prava i drustveni dijalog

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов разговарао је данас у Палати Србија са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом, о актуелној ситуацији у Србији и региону.

 

Министар је упознао Жиофреа са напорима Србије да се односи са Републиком Хрватском релаксирају и подвукао да разговори и комуникација немају алтернативу. Он је оценио да је то добар почетак нових и бољих односа две земље.

На састанку је било речи и о темама које се односе на области деловања Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Жигманов је истакао да запослени у Министарству посвећено раде на промоцији људских права, солидарности, толеранције, хуманости и друштвеног дијалога.

Шеф Делегације ЕУ је поздравио активности којима се бави Министарство, похвалио је изборни процес за националне савете националних мањина, као и најављене ратификације два опциона протокола, уз Пакт о економско-социјалним и културним правима и Конвенцију о правима детета, чиме ће се заокружити праћење људских права у Републици Србији.

Жиофре је истакао важност ефикасних и оснажених независних тела, улогу организација цивилног друштва у промовисању и заштити људских права и јачању демократске праксе и нагласио да ће Делегација ЕУ у Србији наставити да подржава активности Министарства.