Stefanović: uhapšeni nisu paori

Stefanović: uhapšeni nisu paori

19/03/2016 Off By

TIH ŠEST LICA KOJI SU NAVODNI PAORI NEMAJU NIKAKVO REGISTROVANO POLJOPRIVREDNO GAZDINSTVO I ZANIMLJIVO JE DA SU ONI POZNATI DRŽAVNIM ORGANIMA. IMAJU KRIVIČNA DELA MEĐU KOJIMA SU IZNUDA, UČESTVOVANJA U TUČI, NARUŠAVANJA JAVNOG REDA I MIRA, FALSIFIKOVANJE PLATNIH KARTICA, NEDOZVOLJENO DRŽANJE ORUŽJEM, NEOVLAŠĆENO DOBIJANJE KREDITA…”, REKAO JE STEFANOVIĆ ZA TV PINK


 

MINISTAR Nebojša Stefanović izjavio je da takozvani “paori” koji su uhapšeni nemaju nikakvo poljoprivredno gazdinstvo, ali da imaju veliki broj krivičnih dela.

Stefanović je komentarišući navode da je juče uhapšeno šest poljoprivrednika u opštini Sombor koji su navodno čuvali državnu parcelu, rekao da su “oni sve, samo da nisu paori”.
“Tih šest lica koji su navodni paori nemaju nikakvo registrovano poljoprivredno gazdinstvo i zanimljivo je da su oni poznati državnim organima. Imaju krivična dela među kojima su iznuda, učestvovanja u tuči, narušavanja javnog reda i mira, falsifikovanje platnih kartica, nedozvoljeno držanje oružjem, neovlašćeno dobijanje kredita…”, rekao je Stefanović za TV Pink.

Stefanović je kazao da su se i ranije dešavale mahinacije vezane za poljoprivredno zemljište i subvencije koje su se dodeljivale, pa su tako različite grupe tajkuna koji su se ovajdile “gurali jadne paore da ih predstavljaju i potuku se za njih”.

“Onda jadne paore policija hapsi, a oni hoće da isteraju pravdu”, bio je ironičan Stefanović dodajući da se zaintresovao za jučerašnji slučaj i dobio informaciju da je “šest paora štitilo zemljište od ljudi koji su poslati na to gazdinstvo da rade”.

“Dva lica su bila upućena odlukom stečajnog upravnika, koji upravlja tim gazdinstvima, da tamo rade. Dočekalo ih je šest nekih lica koji su navodni paori i koji su ih faktički pretukli. Eto, oni štite taj posed kojim stečajni upravnik upravlja, što po zakonu nemaju prava…”, objasnio je Stefanović.
Prekršajni apelacioni sud potvrdio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, dežurnom sudiji Prekršajnog suda u Somboru, podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv šest lica u Somboru zbog prekršaja Zakona o javnom redu i miru.

Prekršajni apelacioni sud navodi da reaguje povodom nasilnog događaja koji se odigrao u teritorijalnoj nadležnosti Prekršajnog suda u Somboru i spekulacija u javnosti, a potrparol tog suda Aleksandar Ilić pledira da se interes građana, ostvaruje kroz institucije i da zato postoje sudovi koji štite interes građana, dok je uzimanje pravde u svoje ruke ne samo zakonom kažnjivo već i civilizacijski nedopustivo.

Ilić je u saopštenju naveo da nijedan građanin ne sme da se plaši drugog i apeluje na građane da se uzdrže od nasilja bilo koje vrste, već da svoja prava ostvaruju kroz institucije.

On je izjavio da je za lica koja su u grupi od troje i više lica vređanjem drugog, vršenjem nasilja nad drugim, pretnjom, izazivanjem tuče ili učestvovanjem u tuči, zakonom je predviđena kazna od minimum 30 i maksimum 60 dana zatvora.

Ilić je ukazao i da bez prejudiciranja u odluku postupajućeg sudije, sve strane u postupku, a to su optužena lica, oštećeni i MUP Srbije kao podnosilac zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, će imati pravo na žalbu koja se mora dostaviti drugostepenom sudu u roku od 24 časa.

Prekršajni apelacioni sud je u tom slučaju dužan da po žalbi ili žalbama odluči i dostavi ih prvostepenom sudu u roku od 48 časova, navodi se u saopštenju.


Srodne teme:

LSV: Vojvođanski paori postali smetnja vlasti i tajkunima