RECEPTI: BEZGLUTENSKO TESTO ZA PALAČINKE

RECEPTI: BEZGLUTENSKO TESTO ZA PALAČINKE

26/05/2015 Off By

8-IMG_7604Izbor MARIJA RADOVIĆ

Potrebno:
1 jaje.
10 kašike heljdinog brašna
3dl mineralne vode
Pola kašikice soli
1 kašika suncokretovog ulja
2 kašike praška za pecivo
1 šoljica suncokretovog ulja za podmazivanje tave
Priprema:
Mikserom umutiti jaje i mineralnu vodu pa polako uz mešanje dodati i ostale sastojke. Mutiti još jednu minutu i ostaviti testo da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 minuta. Teflonsku tavu za palačinke zagrejati na vatri srednje jačine. Tavu podmazati s par kapi suncokretovog ulja i na zagrejanu tavu razliti testo za palačinke. Peći na jednoj strani i kada se testo po rubovima odvoji od tave palačinku okrenuti na drugu stranu.<

BEZGLUTENSKO AMERIČKO TIJESTO ZA PALAČINKE

Potrebno:
3 jaja
125 gr heljdinog brašna
1 kašika meda
2 kašikice praška za pecivo
Pola kašikice soli
140 ml mleka
1 šoljica suncokretovog ulja za podmazivanje tave
Priprema:
Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca umutiti i promešati s ostalim sastojcima, osim belanaca. Ostaviti smesu da odstoji 15 minuta. Odvojeno umutiti belance u čvrsti sneg i polako umešati u smesu za palačinke, kako bi ostala što prozračnija. Teflonsku tavu za palačinke zagrejati na srednju vatru. Tavu podmazati s par kapi suncokretovog ulja i na zagrejanu tavu sipati testo za palačinke u sredinu tako da palačinka bude deblja, a manja. Peći polako oko 3 minuta sa svake strane, bez puno prevrtanja da bi testo bilo što prozračnije.<

BEZGLUTENSKE ROLICE OD PALAČINKI I BANANA S BEZGLUTENSKOM KREMOM

Potrebno:
5 palačinki od tijesta za palačinke
5 banana
350 gr cipiripi namaza
100 gr suhih grožđica
Priprema:
Suvo grožđe potopite u mlaku vodu i ostavite da odstoje oko sat vremena. Na palačinku namažite cipiripi namaza i položite oguljenu bananu. Pospite suvim grožđem i omotajte palačinku oko banane. Presecite rolice na dva dela. Ponovite proces s ostalim palačinkama, ukrasite po želji i poslužite.<


HRANA

RECEPTI: TORTILJE SA KOBASICOM

d48914a3487a8de3bc8f0159cbdedf27

Izbor MARIJA RADOVIĆ Potrebno: 100 g kranjske, malo zelene salate, tvrđeg sira – oko 400 g, tortilje koje mogu da se nađu u svim radnjama, glavica crmničkog luka, , senf, jedna pavlaka, par čenova belog luka (po ukusu) I pavlaka za kuvanje od pola litra, malo soli, bibera, 5-6 čeri paradjza, jedna paprika (jarke boje zbog izgleda jela, ali možete da se prilagodite onom što imate). Priprema: Prvo stavite kobasicu da se kuva. Ukoliko želite jači ukus, ispržite je bez

 

RECEPTI: NEOBIČAN GIROS

Neobican-giros

Izbor MARIJA RADOVIČ Potrebno: 150 gr sitno iseckane slanine150 gr teletine100 gr kukuruza u zrnu2 crvene paprike1,5 supena kašika ulja1 glavica crvenog lukaso, biber, kari, aleva paprika Priprema: Teletinu iseckajte na male i tanke komadiće, stavite je u posudu i dodajte, so, biber, vegetu, alevu papriku, kari, 1 supenu kašiku ulja (naravno i začine dodaj te po svom ukusu).Sve zajedno dobro promešajte i pustite da odstoji oko 10 minuta. U duboku posudu dodaj te pola supene kašike ulja, dobro zagrejte

RECEPTI: SUPA OD KOPRIVE

rizoto-kopriva2

Izbor MARIJA RADOVIĆ   MLADI listovi i vrhovi koprive mogu biti prava gastro poslastica, stoga se ovog proljeća odlučite za nove kulinarske izazove. Listovi koprive ukusni su i vrlo hranjivi, ukusom podsećaju na paškanat pa se najčešće i koriste kao njegova zamena ili zamena za blitvu u pripremi jela. Sadrže zavidne količine železa, važnih minerala i čak 20 puta više vitamina C od zelene salate pa su izvrsno prirodno sredstvo za liječenje anemije na vašem tanjiru. Pomažu čišćenju organizma, ublažavaju

RECEPT: ŽITO TORTA

Zito torta

   Potrebno: Za patišpanj: 13 belanaca 8 žumanaca 10 kašika šećera 12 kašika mlevenih oraha 7 kašika brašna prašak za pecivo   Za krem: 5 dl mleka 5 žumanaca 16 kašika šećera 7 kašika brašna 250 g maslaca 200 g prah šećera 300 g mlevenih oraha pola morskog oraščića   Priprema: Umutite čvrst sneg od belanaca uz neprestano dodavanje šećera. Potom ubacite i žumanca i mutite dok ne postane penasto, onda sipajte mlevene orahe, brašno i prašak