RECEPT: PROLEĆNA SUPA OD POVRĆA

RECEPT: PROLEĆNA SUPA OD POVRĆA

03/05/2015 Off By

 

supa od povrcaIzbor MARIJA RADOVIĆ

Potrebno:

25g maslaca
1/2 šolje seckanog praziluka
1/3 šolje seckanog celera
1/3 šolje iseckanog crvenog krompira
3 šolje supe od povrća
so i biber
1/3 šolje kukuruza šećerca
1/3 šolje graška
1/2 šolje oljuštenog i isečenog paradajza
1/3 šolje mlade boranije
1/3 šolje seckanog peršuna, za serviranje

Priprema:

Otopite maslac u većem loncu na vatri srednje jačine. Zatim dodajte pripremljen praziluk, celer, krompir i paškanat i propržite 5 minuta, stalno mešajući.
U to dodajte supu (može i kocka supe) so i biber i sve zajedno zagrejte do ključanja. Smanjite vatru i dodajte ostale sastojke koje ste pripremili.
Kuvajte dok povrće ne omekša, negde oko pola sata. Sipajte u činije i pospite peršunom.<


 

HRANA

RECEPT: ŽITO TORTA

Zito torta

   Potrebno: Za patišpanj: 13 belanaca 8 žumanaca 10 kašika šećera 12 kašika mlevenih oraha 7 kašika brašna prašak za pecivo   Za krem: 5 dl mleka 5 žumanaca 16 kašika šećera 7 kašika brašna 250 g maslaca 200 g prah šećera 300 g mlevenih oraha pola morskog oraščića   Priprema: Umutite čvrst sneg od belanaca uz neprestano dodavanje šećera. Potom ubacite i žumanca i mutite dok ne postane penasto, onda sipajte mlevene orahe, brašno i prašak

RECEPTI: BALKANSKA KRALJICA

Balkanska kraljica

Izbor MARIJA RADOVIĆ   Potrebno: 3 kg jagnjetine (prasetine), 1 kg crnog luka, 2 zelene paprike 2 kašike peršuna, beli luk, 2 kašike ulja, 250 ml belog vina, šoljica vode, ulje, so, biber Priprema: Meso u komadu operite, obrišite čistom kuhinjskom krpom, posolite pa ga zatim špikujte belim lukom (špikovati znači zaseći meso i ubaciti beli luk). Tako pripremljeno, stavite u zemljani đuveč. Očistite luk i isecite na rebarca i njima prekrijte meso. Na drugoj strani posebno izmešajte papriku (koju

RECEPTI: KROFNE OD KROMPIRA

Krofne od krompira

Potrebno: 300 g krompira 20 g svežeg kvasca 60 ml tople vode 3 žumanca 70 g maslaca 1 kašika konjaka 1 kašika kisele pavlake 300 g pšeničnog glatkog brašna 1 kašičica soli 100 g kuvane šunke ulje za duboko prženje 40 g izrendanog sira Priprema: Krompir skuvajte u ljusci, oljuštite i propasirajte. Kvasac razmutite u toploj vodi i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Žumanca i maslac penasto umutite, dodajte konjak, pavlaku, brašno pomešano sa solju,

RECEPTI: MIRISNE JABUKE

mirisne-jabuke

Izbor MARIJA RADOVIĆ Potrebno: 4 jabuke srednje veličine 500 ml vode 100 g šećera 1 vanilin šećer, 4 kašike soka od limuna cimet, 80 g suvog grožđa 10 g svežeg đumbira 50 g iseckanih lešnika 1 šlag