Izbor MARIJA RADOVIĆKrofne od krompira

 

Potrebno:

300 g krompira
20 g svežeg kvasca
60 ml tople vode
3 žumanca
70 g maslaca
1 kašika konjaka
1 kašika kisele pavlake
300 g pšeničnog glatkog brašna
1 kašičica soli
100 g kuvane šunke
ulje za duboko prženje
40 g izrendanog sira

Priprema:

Krompir skuvajte u ljusci, oljuštite i propasirajte. Kvasac razmutite u toploj vodi i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Žumanca i maslac penasto umutite, dodajte konjak, pavlaku, brašno pomešano sa solju, nadošli kvasac i propasirani krompir. Sve dobro izmešajte tako da dobijete glatko testo. Pripremljeno testo stavite na pobrašnjenu površinu i tanko razvaljajte.
Pomoću većeg kalupa izrežite krugove. Na polovinu kruga stavite sitno iseckanu šunku i prekrijte drugom polovinom kruga. Pomoću manjeg kalupa izrežite krofne i ostavite pokrivene da se dižu dok se volumen ne udvostruči.
Pripremljene krofne okrenite tako da gornju stranu krofne uronite u duboko zagrejano ulje. Posudu poklopite i pržite do zlatno žute boje. Posudu potom otklopite, krofnu okrenite i drugu stranu ispecite do zlatno žute boje. Pečene krofne izvadite na upijajući papir. Poslužite tople posipane naribanim sirom.<


HRANA

RECEPTI: MIRISNE JABUKE

mirisne-jabuke

Izbor MARIJA RADOVIĆ Potrebno: 4 jabuke srednje veličine 500 ml vode 100 g šećera 1 vanilin šećer, 4 kašike soka od limuna cimet, 80 g suvog grožđa 10 g svežeg đumbira 50 g iseckanih lešnika 1 šlag

 

 

 

RECEPTI : PILETINA SA PIRINČEM IZ RERNE

piletina sa pirincom iz rernePotrebno: 3-4 kašike ulja 800 g piletine (batak, karabatak, pileća prsa)2 kašičice vegete150 g luka250 g svežeg paradajza300 g sveže paprike500 ml vode1 kocka za supu od povrća350 g pirinča200 ml soka od paradajzaperšun

RECEPTI: UŠTIPCI U SIRUPU OD CIMETA

ustipci u sirupu

 Potrebno: 70 gr maslaca 1 šolja brašna 1/2 praška za pecivo 4 jaja, ulje, za prženje Za sirup 1/2 šolje braon šećera, 1 kašičica cimeta 1 šolja vode, 2 kašike soka od pomorandže

 

 

RECEPTI: ĆUFTICE

cuftice

Izbor MARIJA RADOVIĆ Potrebno: 200 g mlevene junetine200 g teletine200 g svinjetine1 kašika vegetemuskatni oraščićbiber1 kašičica belog luka u prahu1 jaje, 200 ml kisele pavlake30 g prezliulje za prženjeZa sos od kečapa: 500 ml kečapa, 2 kašike žutog šećera, 1 kašika seckanog crnog luka, 1 kašičica belog luka u prahu