NARODNO POZORIŠTE NA YOU TUBE: Sećanje na velikane

NARODNO POZORIŠTE NA YOU TUBE: Sećanje na velikane

13/05/2020 Off By BERB
Olivera Živković

U narednih nekoliko dana na repertoaru Drame, u predstavama koje će biti emitovane strimingom na YouTube kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu, gledačemo velikane srpskog glumišta.

Predstava „Madam San Žen“ (14. maja), po tekstu Viktorijena Sardua, u režiji Mucija Draškića, je iz 1992., a premijera je bila 1985. godine. U ovom vodvilju koji se dešava u Francuskoj, u vreme Napoleona. Videćemo velike glumace predvođene Svetlanom Bojković u naslovnoj ulozi.

Komedija „Pigmalion“ (16. maja), najpoznatije komedije Bernarda Šoa, u režiji Jovice Paviće, premijerno je izvedena 7. marta 1994. godine, a snimak je iz 1994. godine. Glavne uloge tumače Ivana Žigon i legendarni Petar Banićević.

Drama „Nastasja Filipovna“ (18. maja) za koju je po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog adaptaciju uradio Andžej Vajda, a režirala Mira Erceg, snimak je iz 1992. godine, a premijera je bila 1986. godine.

Ovo je jedinstvena prilika da svi poštovaoci Narodnog pozorišta i pozorišta uopšte, mogu da vide predstave koje su nastale u pre 25 i 35 godina.

Setićemo se u predstavi „Madam San Žen“ Predraga Ejdusa, Petra Kralja, Marka Nikolića, Vase Pantelića, Predraga Tasovca, Zorana Stojiljkovića, Zvonimira Jovičića, Mide Stevanovića, Ramiza Sekića, reditelja Mucija Draškića, scenografa Petra Pašića i kompozitora Vokija Kostića.

U predstavi „Pigmalion“ gledaćemo Petra Banićevića, Kseniju Jovanović, Branislava Cigu Jerinića, Ljiljanu Kontić, Predraga Tasovca, Borisa Andrusevića, a u „Nastasji Filipovnoj“ Predraga Ejdusa, Danila Lazovića i balerinu Jelene Šantić.♦