PROTESTNO PISMO RADIJA DIR IZ RUME

PROTESTNO PISMO RADIJA DIR IZ RUME

02/05/2020 Off By BERB

 

Vlada republike Srbije
Kancelarija za saradnju sa medijima
Ministarstvu informisanja i kulture Srbije
Udruženje novinara Srbije

Molimo Vas da nam odgovorite na sledeća pitanja koja se odnose na nekorektan odnos Kancelarije za odnose sa medijima Vlade Republike Srbije:
Pod 1. dana 23 aprila 2020 našem novinaru je bilo onemogućeno da postavi dva pitanja na konferenciji za novinare, bez obzira što je podezajući ruku skrenuo pažnju da to želi. Naglašavamo da je tada konferencija manje trajala od predhodnog dana.Mislimo da se selektivno biraju novinari prilikom postavljanja pitanja.Ovakav način kancelarije za saradnju sa medijima zaslužuju osudu javnosti,jer se time guši sloboda medija.
Dokaz ovome može se videti iz video i audio priloga sa ove konferencije,gde se prekida konferencija pod izgovorom da gospoda iz Kriznog štaba imaju obavezu,ko određuje vreme trajanja konferencije za štampu i zašto se nekim novinarima koji su uredno akreditovani za konferenciju to uskraćuje.
Pod 2. Dana 28 aprila 2020 kada je sazvana konferencija za novinare za štampane medije i internet portale našem kolegi,za koga smo uredno poslali akreditaciju, nije dozvolilo ulazak u salu za konferencije, što nije prvi put i bilo je dovoljno mesta na rastojanju da bi svi novinari prisustvovali.
Ako je izgovor da smo akreditovani kao radio mediji,a poslali smo vam dozvolu APR gde stoji:Forma:Samostalna elektronska izdanja internet portali APR:Registarski broj :IN000826 ,zašto se onda nekim većim medijama koji svoj program emituju kao TV i radio stanice, dozvolilo da prisustvuje konferenciji kao portal i postavi pitanje,što se može videti iz audio i video priloga od toga dana.
Ko želi i zašto da deli medije,ko dozvoljava da neko bude privilegovan,zašto to radite i da li time gušite slobodu medija? Mediji u sitemu informisanja treba da su jednaki i da se ne prave iznimke ,selektovanje ko može ko ne može da prisustvuje konferenciji je diskriminacija medija i informisanja u Srbiji,da li treba da svi imamo isti tretman ili će se nekom dozvoliti da bude TV mediji jedan dan,a sutradan da ima svojstvo internet portala do kada će se tako ponašati prema medijima.
Ovaj trend zabrane ulaska našeg novinara nastavio se i do 1.maja 2020,bez obzira što smo redovno slali Kancelariji nalog za našeg kolegu Bosnića.Zašto neko pokušava da ugasi slobodu izveštavanja novinara .Novinari moraju da budu glas naroda i da izveštavaju svagde gde po zakonu o informisanju imaju pravo da se akredituju za sve događaje,nikakve selekcije ne bi trebalo biti među medijima od strane institucija naše Srbije.
RadioDIR dobilo je 18 dozvola za kretanje u vanrednim situacijama i tokom pandemije, želeći da često uživo prenose događaje u gradovima i opštinama širom Srbije , možda je to nekome zasmetalo,jer uživo izveštavanje prikazuje stvarne događaje u našim gradovima tokom policijskog časa.
Nepoznato nam je i to iz koga razloga kolege koji objektivno prenose dešavanja širom Srbije su pozivani na informativne razgovore u policijsku upravu u Somboru ,bez obzira što nisu kršili novinarski kodeks,već su samo prenosili objektivno događaje na ulicama širom Srbije.Pitamo se kome i zašto smeta ovakav novinarski rad.Tražimo hitno objašnjenje od vlade republike Srbije,kao i nadležnog ministarstva informisanja,Udruženja novinara.
Dana 30 aprila oko 20 i 40 minuta je napadnuta ekipa naših saradnika i dopisnika iz Kikinde od strane simpatizera SNS.Kolege su na poziv građana da se oko 20 i 30 minuta čuje buka u jednom delu Kikinde,puštanje prejake muzike sa zgrade,otišli da uživo snime prilog i uključe se u radio program.Pri tom je prišlo prvo jedno NN lice iz ulaza zgrade i izbilo mobilni telefon kolegi koji je skrenuo pažnju da obavlja novinarski posao.Pri tom je uz psovke dotrčala još dva NN lica želeći da se obračunaju sa našim dopisnicima.Kolege su pozvali policiju,ali pošto nije im se niko nije javio,kontaktirali su mene ko odgovorno lice.Ja sam zvao policijsku upravu u Kikindu i zatražio da zaštite naše kolege.Posle mog poziva došla je policija na mesto događaja i uzela izjave od kolega.Zatim su kolege pozvane u PU Kikinda da daju izjavu o ovom nemilom događaju i napravljen je i sačinjen zapisnik.
Tražimo od vlade republike Srbije i novinarskih udruženja da stanu u odbranu novinara koji nesebično i odano rade svoj posao i informišu građane širom Srbije.
Mi smatramo da ne sme postojati podeljenost u sistemu informisanja građana,a pogotovo da se ne sme vršiti pritisak na novinare,kao i napad na njih za vreme policijskog časa,kako neko može da za to vreme bez dozvole izađe na ulicu i napada kolege koji časno rade svoj posao.

Tražimo HITNE odgovore i reagovanje onih koji treba da zaštite novinare i daju objašnjenje na ovakve pojave u Srbiji.
Uz Ovaj dopis šaljemo vam kopiju rešenja APR i REM dozvole i tražimo od vas odgovore.

S poštovanjem
Jovan Kerešić , odgovorno lice Radio DIR-a
čiji je osnivač Udruženje građana♦