KORONA VIRUS: Cene pod kontrolom

KORONA VIRUS: Cene pod kontrolom

16/03/2020 Off By BERB

Vlada Srbije donela je Odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, koja je objavljena u Službenom glasniku 30/2020. Na spisku se nalazi 36 kategorija proizvoda.

Odluka o ograničavanju cena doneta je u nedelju, a njome se ogrnaičavaju cene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme tako da ne prelaze nivo cena koje su ti proizvodi imali na dan 5. marta ove godine.

Ova oduka se odnosi na brašno od pšenice, hleb, suncokretovojestivo ulje, beli šećer, so, vodu, voće i povrće, testenine, sveže meso, mesne prerađevine, ribu, pasterizovano mleko, mleko u prahu, jogurt,jaja, dečju hranu.

Kada su u pitanju sredstva za higijenu, ograničene su cene sapuna, šampona, pasti za zube, deterdženata, rukavica i odeće od plastičnih masa, pelena za decu i odrasle, maramica, ubrusa i toalet papira.

Ograničenje cena odnosi se i na zaštitne proizvode: maske (plastične sa tekstilnim filterom), prekrivke (tekstilne za hiruršku upotrebu), hirurško odelo od papira, papirne maske, zaštitno gumeno odelo, rukavice (gumene, hirurške i ostale), tekstilno hirurško odelo, varikina i ostali dezinfektanti, asepsol, alkohol i zaštitne naočare.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da su trgovci i apotekari mogli do uvođenja vanrednog stanja da povećavaju cene proizvoda koji se najviše traže što, kako je dodao, jeste legalno ali nije bilo moralno, dok će sada biti kažnjavani po zakonu o vanrednom stanju ako povećavaju cene.

U Srbiji je u nedelju proglašeno vanredno stanje radi suzbijanja širenje zaraze koronavirusom.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.♦