Balkanekspresrb.rs

ONLAJ MAGAZIN ZA BALKANSKU SARADNJU

Narodno pozorište: Peter Handke – “Čas kada nismo znali ništa jedni o drugima”

2 min read
Ranka Čičak

Peter handke

 

Ivana Vujić, čelična dama Narodnog pozorišta, koja je za dve godine ovoj kući vratila stari sjaj, priredila nam je za četvrtak uveče još jedno prijatno iznenađenje – gostovanje Gradskog pozorišta iz Klagenfurta sa predstavom Petera Handkea “Čas kada nismo znali ništa jedni o drugima”.

Zanimljivo je da je premijera ovog dela bila upravo na dan kada je Handke primio Nobelovu nagradu, što je skrenulo pažnju na klagenfurtsko pozorište, koje nije očekivalo ovu nagradu u trenutku kada je počelo pripreme za izvodjenje. Zanimljivo je i to, da je Handke, u trenutku kada je čuo da će se njegov tekst odigrati u Beogradu, odustao od naplate svih autorskih prava.

Nikada nije bilo toliko radosti različitih jezika, kao danas na konferenciji za medije u Narodnom pozorištu. Čuli su se nemački, italijanski, francuski i engleski jezik.

Reditelj, Robert Šuster rekao je da je srećan što se prvi put u Narodnom pozorištu izvodi Handke.
Koreograf, Martin Gruber, Ivanin prijatelj, rekao je da je Ivani predloćio predstavu i da je ona brzo reagovala, dobila podršku za gostovanje i sve izvanredno organizovala. Tako će Beograđani među prvima gledati ovu predstavu. !Čas kada nismo znali ništa jedni o drugima” je neobična predstava bez reči. Ona prikazuje večni čovekov prolaz kroz tok istorije. Dvanaest glumaca dva sata, bez daha i pauze, igraju bezbrojne slike iz ljudskog života. Njihovi kostimi obuhvataju nekoliko epoha i vekova.

Handkea opisuju kao pisca koji bira prigradsko naselje a ne metropolu, tera gledaoca da shvati da se centar nalazi svuda.U obrazloženju Nobelove nagrade, napisali su da genijalno istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

Gradsko pozorište u Glagenfurtu osnovano je 1908 godine i svake godine prikaže više od 200 predstava. Ima 270 stalno i 90 povremeno zaposlenih, simfonijski orkestar i pozorišni hor. Nalazi se na tromeđi Austriue, Slovenije i Italije.♦