CRTA – reagovanje: Stav Olivere Zekić može se tumačiti kao poziv na medijsku pristrasnost

CRTA – reagovanje: Stav Olivere Zekić može se tumačiti kao poziv na medijsku pristrasnost

24/02/2020 Off By BERB

Tvrdnje Olivere Zekić, članice Saveta REM-a, iznesene u njenom intervjuu Večernjim novostima, da televizije s nacionalnom frekvencijom „nemaju obavezu da daju prostor zastupnicima bojkota“ zbunjujuće su za javnost i mogu se tumačiti kao nedopustivo mešanje u uređivačku politiku medija, kao i ugrožavanje interesa javnosti da bude što sveobuhvatnije obaveštena o izbornom procesu.

Krajnje je sporan stav Olivere Zekić da bi mediji ugrozili javni interes prenošenjem stavova zagovornika bojkota. Javni interes jeste da građani budu upoznati s argumentima svih političkih aktera, kako o izbornoj ponudi, tako i o (ne)postojanju uslova za slobodne i poštene izbore.

Činjenica je da je, po zakonu, vreme u posebno označenom predizbornom programu rezervisano isključivo za proglašene izborne liste i njihove kandidate. Ipak, u informativnom programu mediji su dužni da obezbede slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje (čl. 47 stav 1 tačka 1 ZEM i član 4. Stav 1. Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga).

REM bi morao da štiti prava građana da na temelju dobre informisanosti donose odluke o tome za koga će i da li će uopšte glasati. Navedeni stav zvaničnice Regulatornog tela za elektronske medije sugeriše da mediji treba da izveštavaju jednostrano i pristrasno, ignorišući činjenicu da se deo opozicije opredelio za bojkot i da u skladu s tim sprovodi aktivnosti o kojima javnost treba da bude obaveštena.♦