Berlin: Nemački liberali traže informaciju o video nadzoru Huaveja u Beogradu

Berlin: Nemački liberali traže informaciju o video nadzoru Huaveja u Beogradu

04/02/2020 Off By BERB

 


Poslanici su naveli da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ne želi da otkrije konkretne detalje projekta i specifikacije sistema kompanije Huavej


Poslanička grupa liberala (FDP) u nemačkom parlamentu postavila je nemačkoj vladi pitanje da li je sistem video nadzora kineske kompanije Huavej u Beogradu u skladu sa standardima EU u oblasti zaštite podataka o ličnosti, koje Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU mora da primeni.

Poslanici Stranke slobodnih demokrata (FDP) su vladu upitali kako vidi opasnost da u Srbiji dođe do zloupotrebe podataka prikupljenih sistemom kamera za video nadzor, šta misli o primedbama da bi taj sistem mogao biti iskorišćen za nadzor opozicije i kakvi su izgledi da prikupljeni podaci dođu u posed kineskih vlasti, objavljeno je u biltenu Bundestaga.

Uz podsećanje da Evropska unija sa Srbijom od 21. januara 2014. vodi pristupne pregovore o članstvu, koje podrazumeva i preuzimanje svih pravnih tekovina Unije, poslanici postavljaju pitanje koji stepen pripreme, prema saznanjima nemačke vlade, u Srbiji postoji za ispunjenje evropskih standarda u oblasti zaštite podataka.

U podnesku poslanika FDP podseća se da sistem “Sejf siti solušns” (Safe City Solutions) koji postavlja kineska firma Huavej, treba da omogući da se u Beogradu posredstvom oko 1.000 kamera na 800 lokacija obavlja automatska identifikacija lica, automobilskih tablica, predmeta, kao i analiza ponašanja snimljenih osoba.

Poslanici su naveli da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ne želi da otkrije konkretne detalje projekta i specifikacije sistema kompanije Huavej.

FDP je ukazala na upozorenje kritičara video nadzora Huaveja da taj sistem predstavlja ozbiljno zadiranje u lične slobode građana, da bi on mogao da bude zloupotrebljen za kontrolu i progon opozicije i protivnika režima, i da ne postoje garancije da prikupljeni podaci neće biti dostupni kineskim vlastima.

Zato poslanici od savezne vlade traže i odgovor na pitanje kakve je zaključke izvukla iz dosadašnjih slučajeva u kojima se srpsko pravosuđe bavilo slučajevima zloupotrebe ličnih podataka ili kršenja zakona koji se odnose na tu oblast.

U podnesku se od vlade traži i informacija da li je u pregovorima EU i Srbije bilo reči o oblasti zaštite podataka o ličnosti i da li je konkretna tema bio i planirani sistem kompanije Huavej u Beogradu.

Jedno od pitanja glasi i da li, prema saznanjima nemačke vlade, u nekoj drugoj zemlji Zapadnog Balkana postoje planovi za postavljanje, ili je instaliran neki sistem poput video nadzora “Sejf siti solušns” kompanije Huavej.

Konačno, od vlade se traži da da ocenu sistema kompanije Huavej u pogledu njegove svrsishodnosti i mogućnosti njegove primene na teritoriji Nemačke ili EU.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je u jesen 2018. ugovor o kupovini opreme, postavljanju i upravljanju sistemom za nadzor saobraćaja sa kineskim tehnološkim gigantom Huavej.

Početkom 2019. prve kamere nove generacije za video nadzor postavljene su u glavnom gradu Srbije, navedeno je tada u studiji slučaja objavljenoj na sajtu Huavej. Do kraja 2020. u Beogradu bi trebalo da bude postavljeno 1.000 kamera za nadzor.

Huavej je ujedno i ključni partner Srbije na izgradnji telekomunikacione infrastrukture za uvođenje 5G tehnologije, a srpske vlasti i Huavej razgovarali su i o mogućnosti uključivanja te kompanije u razvoj “klaud” (cloud) infrastrukture budućeg Državnog data centra u Kragujevcu. Razgovarano je i o pripemama za otvaranje Inovativnog centra za digitalnu transformaciju kao Regionalnog Huavej centra za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu.

Stranka slobodnih demokrata u nemačkom Bundestagu od 2017. ima 80 poslanika i druga je po snazi opoziciona partija. FDP je članica Liberalne internacionale a u Evropskom parlamentu je članica Saveza liberala i Demokrata za Evropu (ALDE).♦