25. januar

25. januar

25/01/2020 Off By BERB

 

1236. – Umro Rastko Nemanjić – Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop, književnik, prosvetitelj i diplomata


1759 – Rođen je škotski pesnik Robert Berns, poslednji veliki pesnik koji je pisao na škotskom dijalektu. Nastavio je i do savršenstva doveo tradiciju škotske narodne poezije (“Tam O'Šanter”, “Uprkos svemu”).

1831 – Poljski parlament proglasio je nezavisnost Poljske i svrgnuo ruskog cara Nikolaja I s poljskog prestola. Veliki deo Varšavskog vojvodstva, pod nazivom Poljsko kraljevstvo priključen je 1815. Rusiji, a ruski car postao je i kralj Poljske. Rusi su u septembru ugušili poljski ustanak, ukinut je ustav i raspušten Sejm.

1878 – U rusko-turskom ratu potopljen je turski brod nakon što su ga Rusi pogodili torpedom. To je bio prvi brod pogođen i potopljen tim podvodnim oružjem.

1882 – Rođena je engleska knjizevnica Adelina Virdžinija Vulf, autor psiholoških romana u kojima je koristila tehniku unutrašnjeg monologa i “toka svesti”. Ubraja se među najbolje engleske romanopisce 20. veka. U nastupu depresije izazvane Drugim svetskim ratom, izvršila je samoubistvo 1941. (“Izlet na svetionik”, “Gospođa Delovej”, “Talasi”).

1887. – Rođen Vasilj Popović, istoričar

1899 – U Požarevačkom zatvoru je umro srpski revolucionar i publicista Vasa Pelagić, jedan od prvih pobornika ideje socijalizma u Srbiji i na Balkanu. Bio je plodan i popularan pisac, a radovi objavljeni za njegovog života štampani su u 250.000 primeraka.

1904 – U Beogradu je počeo izlaziti dnevni list “Politika”,čiji je osnivač i prvi urednik bio Vladislav Ribnikar.

1919 – Osnovana je Liga naroda, preteča Ujedinjenih nacija.

1924 – U francuskom gradu Šamoni otvorene su prve zimske Olimpijske igre.

1942 – Tajland je u Drugom svetskom ratu objavio rat Velikoj Britaniji i SAD.

1944. – U selu Ba počeo Svetosavski kongres pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini
1945. – U Beogradu održana Opštezemaljska sindikalna konferencija Jedinstvenih sindikata radnika i nameštenika Jugoslavije, za predsednika izabran Đuro Salaj

1947 – Umro je najpoznatiji američki gangster Al Kapone. Organizator podzemlja u Čikagu i šef jednog od najvećih gangsterskih gangova, bio je u zatvoru (1931-39) zbog utaje poreza.

1953. – Rođena Danica Maksimović, pozorišna, filmska i TV glumica, predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije

1958. – Rođen Zoran Cvijanović, pozorišni, filmski i TV glumac

1961 – Predsednik SAD DŽon Kenedi održao je uStejt departmentu u Vašingtonu prvu konferenciju za novinare koju je televizija prenosila uživo. Kenedi je odgovorio na 31 pitanje.

1971 – General Idi Amin je vojnim udarom oborio s vlastipredsednika Ugande Miltona Obotea i potom se proglasio za predsednika.

1977. – Rođen Stefan Milenković, violinista, profesor Muzičke škole “Džulijard” u Njujorku i Univerziteta Ilinois u Čikagu

1978 – Umro je srpski pisac Skender Kulenović, član Srpskeakademije nauka i umetnosti, autor poeme “Stojanka majka Knežpoljka”. Posle Drugog svetskog rata bio je direktor drame u sarajevskom pozorištu i urednik beogradske izdavačke kuće “Prosveta”.

1983 – Kineske vlasti su preinačile u doživotnu robiju smrtnukaznu izrečenu istog dana 1981. Mao Cedungovoj udovici Đang Chin.

1987 – Umro je istaknuti srpski slikar Predrag Peđa Milosavljević, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Međunarodnu reputaciju stekao je 1937. na izložbi u Parizu kada je dobio “Gran pri”. Napisao je eseje “Između trube i tišine” i dramu “Zopir”.

1990. – Umrla Ava Gardner (Lusi Džonson), američka filmska glumica

1991 – Skupština (Sobranje) Makedonije, jedne od republika SFR Jugoslavije usvojila je deklaraciju o nezavisnosti i platformu za pregovore o budućnosti Jugoslavije.

1996 – Parlamentarna Skupština Saveta Evrope primila je Rusiju u članstvo te organizacije i pored oštrih kritika zbog ruskog vojnog angažovanja u Čečeniji.

1996. – Umrla Olga Poznatov, pozorišna glumica, osnivač “Beogradske ekološke radionice”

1997 – Od teških povreda zadobijenih prilikom pokušaja samoubistva 16. januara, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu umro je srpski književnik i bivši potpredsednik Republike Srpske Nikola Koljević.

1999 – U seriji zemljotresa u Kolumbiji, koji je pogodio regiju uzgajivača kafe, poginulo je oko 2.000 ljudi, a stotine hiljada ostalo je bez domova.

2002 – Umrla je Doroti Karington, britanska istoričarka,antropolog i književnica poznata po svojim knjigama o ostrvu Korzika gde je živela.

2004 – Beogradski dnevnik “Politika” proslavio je 100 godina postojanja.

2004. – Umro Ljubomir – Muci Draškić, pozorišni i TV reditelj, upravnik Ateljea 212, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu

2005 – U stampedu tokom hodočašća ka hramu boginje Mande Devina zapadu Indije, poginulo je najmanje 258 hindustičkih hodočasnika, uključujući žene i decu.

2006 – Na prvim parlamentarnim izborima na teritorijama pod palestinskom upravom pobedilo je Islamski radikalni pokret Hamas, koji je formirao novu vladu na čijem je čelu istaknuti lider tog pokreta Ismail Hanije.♦