RECEPTI: ĆUFTICE

RECEPTI: ĆUFTICE

28/03/2015 Off By

Izbor MARIJA RADOVIĆcuftice

Potrebno:

200 g mlevene junetine200 g teletine200 g svinjetine1 kašika vegetemuskatni oraščićbiber1 kašičica belog luka u prahu1 jaje, 200 ml kisele pavlake30 g prezliulje za prženjeZa sos od kečapa: 500 ml kečapa, 2 kašike žutog šećera, 1 kašika seckanog crnog luka, 1 kašičica belog luka u prahu

Priprema:

U dubljoj posudi pomešati jaje, prezle, pavlaku i vegetu. Dodati pripremljeno mleveno meso, začiniti sveže mlevenim biberom i rendanim muskatnim oraščićem.U sve to dodati beli luk u prahu i sve dobro izmešati.Ovako pripremljenu masu ostaviti da stoji oko 2 sata u frižideru, zatim oblikujte u loptice pa ih slagati u pouljen pleh.Kečap, žuti šećer, beli luk u prahu i iseckan luk dobro izmešati i preliti preko pripremljenih kuglica.Staviti da se peku u rerni na 180 stepeni oko 1 sat.Poslužiti ćuftice uz zelenu salatu.<


HRANA

RECEPTI: SPECIJALITET – PEČENI BELI LUK

češnjak

Izbor MARIJA RADOVIĆ STAVIMO sa strane brojne zdravstvene prednosti koje nudi beli luk, njegov je ukus nenadmašan. Beli luk je svakako namirnica bez koje je kuhinja nezamisliva, ipak brojni ljudi teško podnose njegove intenzivne arome. Za takve “osetljivce” postoji rešenje , a to je pečeni beli luk. Ovaj delikates ima blag i slatkast, pomalo orašast ukus, nudi gotovo bezbroj kulinarskih mogućnosti, a sama priprema je vrlo jednostavna. Uz beli luk, jedine namirnice koje su vam potrebne su maslinovo ulje i

RECEPTI: PITA OD SEDAM KORA

pita sa korama n

Izbor: MARIJA RADOVIĆ Porebno: 7 debljih kora za gibanicu, 200 g šampinjona,  glavica crnog luka2 dl kisele pavlake200 g praške šunke200 g fete ili kačkavalja 2 dl kečapa, 2 jajeta, kisela voda, ulje, so i biber   Priprema: Propržite na ulju sitno iseckan crni luk i šampinjone, posolite, pobiberite. Prvu koru poprskajte uljem i kiselom vodom, preko nje stavite drugu pa i nju poprskajte. Treću koru premažite kiselom pavlakom, preko stavite četvrtu, a na nju poređajte narendan parizer (držite ga

RECEPTI: KOLAČ SA VANILIN KREMOM

Kolac sa vanilin kremom

  Izbor: MARIJA RADOVIĆ   Potrebno: 50 g brašna, 200 g maslaca, 100 g šećera, 50 g lešnika, 1 jaje Za fil: 800 g jabuka, 100 g šećera, 3/4 l mleka, 250 g mladog kravljeg sira, 2 kesice pudinga od vanile, 3 kašike soka od limuna, 2 kašike suvog grožđa, 2 kašike listića lešnika, 1 kašika šećera u prahu, 4 kašike džema od kajsija, 1 kesica vanilin šećera. Priprema: Od brašna, šećera, lešnika, maslaca ili margarina i jajeta umesiti glatko

PRIPREMA: ZAPEČENI KARFIOL SA KAČKAVALJEM

zapecen karfiol sa kackavaljem

Izbor MARIJA RADOVIĆ Potrebno: 1 glavica karfiola (oko 1 kg) 100 g maslaca 80 g kačkavalja 2 jajeta 1 čaša (2 dl) mleka 1 kašika brašna biber, so peršunov list Ptiptema: Karfiol podelite na cvetiće i vrlo kratko skuvajte u slanoj vodi (5 – 10 minuta). Ocedite ga i poređajte u pogodnu vatrostalnu posudu. Izvadite maslac iz frižidera da omekša, pa, omekšao maslac umutite sa pripremljenim jajima, mlekom i brašnom. U sve to dodajte biber, so i sitno seckani peršunov