BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE: Premijera „Ko se boji Virdžinije Vulf“ sa Radetom Šerbedžijem

 

Mirjana Todorić

Premijera predstave „Ko se boji Virdžinije Vulf“ biće izvedena sutra, 9. oktobra od 20 časova na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.
Premijera pretstave pratiće i svečano preimenovanje Velike scene „Rade Marković“ u „Olivera i Rade Marković“.


Predstava „Ko se boji Virdžinije Vulf”, Edvarda Olbija Beogradskog dramskog pozorišta rađena je u koprodukciji sa Kazalištem „Ulysses” a rediteljka je Lenka Udovički. Glavnu ulogu tumači Rade Šerbedžija.

Pomenimo da je premijera Olbijeve drame bila 29. jula na Brionima, na Tvrđavi Minor na Malom Brionu u okviru Festivala „Ulysses”.
Posle premijere, predstava će se nači na redovnom repertoaru ovog pozorišta. Tako će Beograđani, posle višedecenijske pauze moći da užvaju u glumačkoj bravuri Radeta Šerbedžije.


Pored Radeta Šerbedžije nastupaju i Katarina Bistrović Darvaš, prvakinja Zagrebačkog kazališta mladih, Milan Marić u alternaciji sa Ljubomirom Bulajićem i Martinom Grđanom, Nika Ivančić u alternaciji sa Rominom Tonković.

Pored Lenke Udovički u ekipi saradnika su i dramaturg Željka Udovičić Pleština, scenograf je Stefano Katunar, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov a kompozitor Najdžel Ozborn.


Potsetimo: zaplet „Ko se boji Virdžinije Vulf” je jednostavan. Tokom neobavezne sedeljke, sredovečni bračni par, univerzitetski profesor istorije Džordž i dekanova ćerka Marta potaknuti alkoholom, započinju mentalno i emotivno iscrpljujuću, verbalnu igru međusobnog optuživanja i zlostavljanja, uvlačeći u tu igru i svoje goste. Mračna slika braka akademskih građana, koji predstavljaju stubove srednje klase, kao i razlaganje tipičnog obrasca dramske priče kroz na prvi pogled besciljnu i besmislenu pijanku, izazvala je oprečne reakcije i publike i kritike.

„Ko se boji Virdžinije Vulf” praizvedbu je la 1962. godine u Bili Rouz Teatru na Brodveju, izvedena je 664 puta i nagrađena Tonijem za najbolju dramu 1963. Međutim iste godine Savetodavno telo Pulicerove nagrade odbilo je predlog žirija da joj dodeli to prestižno priznanje. Komad je ekranizovan 1966. u režiji Majka Nikolsa sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom u glavnim ulogama i nagrađen sa pet Oskara.

Drama “Ko se boji Virdžinije Vulf” kod nas je prvi put izveden već 1964. godine u režiji Mire Trailović u Ateljeu 212, a u Beogradskom dramskom pozorištu je imao kultnu verziju 1991. godine u režiji Dušana Jovanovića sa Radetom Šerbedžijom, Mirjanom Karanović, Željkom Cvetan i Aleksandrom Alačem.

Posle 28 godina, publika će imati priliku da ponovo u pozorištu na Krstu gleda Radeta Šerbedžiju u komadu „Ko se boji Virdžinije Vulf“, ovoga puta u novoj produkciji Beogradskog dramskpog pozorišta i Kazališta „Ulysses”.♦

Foto: Darija Štravs Tisu/Ras Srbija