RECEPTI: SPECIJALITET – PEČENI BELI LUK

Izbor MARIJA RADOVIĆčešnjak

STAVIMO sa strane brojne zdravstvene prednosti koje nudi beli luk, njegov je ukus nenadmašan. Beli luk je svakako namirnica bez koje je kuhinja nezamisliva, ipak brojni ljudi teško podnose njegove intenzivne arome.
Za takve “osetljivce” postoji rešenje , a to je pečeni beli luk. Ovaj delikates ima blag i slatkast, pomalo orašast ukus, nudi gotovo bezbroj kulinarskih mogućnosti, a sama priprema je vrlo jednostavna.
Uz beli luk, jedine namirnice koje su vam potrebne su maslinovo ulje i začini po želji. Za početak valja odabrati čvrste i sveže glavice belog luka koje nisu počele da klijaju. Odstranite samo spoljnu, što je više moguće, ali da svaki luk i dalje ostane u glavici. Zatim nožem odrežite otprilike pola centimetra s vrha glavice belog luka i stavite ih na aluminijsku foliju (svaku glavicu pojedinačno). Beli luk polijte s maslinovim uljem i po želji, posolite, popiperite ili čak dodajte malo ruzmarina ili majčine dušice. Beli luk zatim zamotajte u aluminijsku foliju tako da u paketiće ne ulazi vazduh posložite ih na lim za pečenje i stavite u rernu koju ste prethodno ugriejali na 200°C. Glavice pecite najmanje 20 minuta, kada bi već trebalo da postanu mekane. Ako nisu, nastavite peći sve dok ne omekšaju i poprime zlatno-smeđu boju. Pre upotrebe pustite ih da se malo ohlade, a ako niste štedjeli na ulju pri pripremi, fino aromatizovano maslinovo ulje prelijte u flašice i koristite kasnije po želji.
Možete ga odmah po završetku pripreme servirati s prepečenim hlebom na način da beli luk istisnete na hleb koji potom umačite u tekućinu koju je pustio pri pečenju. Pečeni beli luk je i odlično predjelo, osobito ako se servira sa sirom (po mogućnosti kozjim) i maslinama. Koristite ga u sendvičima sa sirom, dodajte u pripremi humusa ili bilo kojeg namaza ili pak iskoristite za davanje nove dimenzije pire krompiru. Guste krem supe i umaci će “živnuti” uz dodatak pečenog belog luka, a osigura će i poseban štih salatama posebno pasulj salati. Svakako probajte da aromatizirati testeninu i povrće pripremljeno na pari pečenim belim lukom. Mesni specijaliteti, bilo da je reč o odrescima ili pak pečenju će izuzetno ceniti arome pečenog beliog luka pa ga obavezno dodajte u marinadu ili u pripremu mesnih specijaliteta.<


HRANA

RECEPTI: PITA OD SEDAM KORA

pita sa korama n

Izbor: MARIJA RADOVIĆ Porebno: 7 debljih kora za gibanicu, 200 g šampinjona,  glavica crnog luka2 dl kisele pavlake200 g praške šunke200 g fete ili kačkavalja 2 dl kečapa, 2 jajeta, kisela voda, ulje, so i biber   Priprema: Propržite na ulju sitno iseckan crni luk i šampinjone, posolite, pobiberite. Prvu koru poprskajte uljem i kiselom vodom, preko nje stavite drugu pa i nju poprskajte. Treću koru premažite kiselom pavlakom, preko stavite četvrtu, a na nju poređajte narendan parizer (držite ga

RECEPTI: KOLAČ SA VANILIN KREMOM

Kolac sa vanilin kremom

  Izbor: MARIJA RADOVIĆ   Potrebno: 50 g brašna, 200 g maslaca, 100 g šećera, 50 g lešnika, 1 jaje Za fil: 800 g jabuka, 100 g šećera, 3/4 l mleka, 250 g mladog kravljeg sira, 2 kesice pudinga od vanile, 3 kašike soka od limuna, 2 kašike suvog grožđa, 2 kašike listića lešnika, 1 kašika šećera u prahu, 4 kašike džema od kajsija, 1 kesica vanilin šećera. Priprema: Od brašna, šećera, lešnika, maslaca ili margarina i jajeta umesiti glatko

PRIPREMA: ZAPEČENI KARFIOL SA KAČKAVALJEM

zapecen karfiol sa kackavaljem

Izbor MARIJA RADOVIĆ Potrebno: 1 glavica karfiola (oko 1 kg) 100 g maslaca 80 g kačkavalja 2 jajeta 1 čaša (2 dl) mleka 1 kašika brašna biber, so peršunov list Ptiptema: Karfiol podelite na cvetiće i vrlo kratko skuvajte u slanoj vodi (5 – 10 minuta). Ocedite ga i poređajte u pogodnu vatrostalnu posudu. Izvadite maslac iz frižidera da omekša, pa, omekšao maslac umutite sa pripremljenim jajima, mlekom i brašnom. U sve to dodajte biber, so i sitno seckani peršunov

RECEPTI: SUFLE SA PARMEZANOM

sufle sa parmezanom

Potrebno (za 6 osoba): 350 g brašna, 150 g suvih smokava, 10 g suvog kvasca, kašika lozovače, kašika šećera, 1 dl mleka, 2 kašike maslinovog ulja, so   Priprema: Smokve iseckajte i potopite u čašu mlake vode kojoj ste dodali kašiku lozovače. Kvasac prelijte mlakim zaslađenim mlekom i ostavite da odstoji desetak minuta.Brašno posolite po ukusu (pola kašičice) i dodajte kvasac rastopljen u mleku, ulje i oceđene smokve, pa mesite desetak minuta. Testo zatim prekrijte