EU – JAPAN: Potpisan infrastrukturni sporazum o povezivanju Evrope i Azije

Evropska unija i Japan potpisali su infrastrukturni sporazum o povezivanju Evrope i Azije kako bi zaobišle ambicioznu strategiju Kine nazvanu “Pojas i put”.

Japanski premijer Sinzo Abe i odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Clod Junker potpisali su sporazum kojim se koordiniše infrastruktura, transport i digitalni projekti koji povezuju Evropu i Aziju, objavio je Japan Tajms.

Sporazum je deo strategije EU pod nazivom “Azijsko povezivanje”, koja je pokrenuta prošle godine radi sve veće međunarodne zabrinutosti zbog ogromnog “novog puta svile” Pekinga, koji gradi železnice, puteve i luke širom sveta koristeći milijarde dolara kineskih zajmova.

Sporazum između EU i Japana naglašava važnost projekata okolišne i finansijske održivosti. Kritičari kažu da kineska strategije Pojasa i puta zadužuje velikim kreditima države koje to neće moći da isplate.

– Povezivanje mora biti finansijski održivo. Narednoj generaciji moramo ostaviti povezaniji svijet, bez ogromnih dugova. Također se radi o stvaranja međusobne povezanosti između svih zemalja sveta, bez da se zavisnosti o samo jednoj zemlji – rekao je Junker u govoru pre ceremonije potpisivanja.♦

Agencije
Foto Rojters

BERB

Next Post

29. septembar

ned sep 29 , 2019
  1518 – Rođen je italijanski slikar Jakopo Tintoreto (Jacoppo, Tintoretto), jedan od najvećih majstora 16. veka, čuven po veštini […]

DANAS