Balkanekspresrb.rs

ONLAJ MAGAZIN ZA BALKANSKU SARADNJU

KOSOVO – IZBORI: Počela kampanja

1 min read

Na Kosovu je zvanično počela desetodnevna predizborna kampanja za prevremene parlamentarne izbore 6. oktobra.

Za predstojeće izbore prijavljeno je 25 političkih subjekta, od kojih 20 partija, četiri koalicije i jedan nezavistan kandidat. Oni dolaze iz albanske, srpske, turske, bošnjačke i RAE (Romi, Aškalije, Egipćani) zajednice.

U trci za 120 poslanička mandata je 1.068 kandidata.

Broj birača za predstojeće izbore je 1,9 miliona.

Ukupno je šest kandidata za premijera Kosova a oni su Kadri Veselji iz Demokratske partije Kosova, Ramuš Haradinaj ispred koalicije Alijensa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija, Fatmir Ljimaj iz koalicije Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa novo Kosovo, Aljbin Kurti iz pokreta Samoopredeljenje, Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova, i Nenad Rašić iz koalicije Sloboda.

Na Kosovo je istovremeno stigla i posmatračka misija Evropske unije koja će pratiti izborni proces pre, tokom i posle glasanja.

Srpsku zajednicu na ovim izborima zastupaju četiri politička subjekta – Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici, Samostalna liberalna stranka, takođe iz Gračanice, i Srpska lista sa sedištem u Severnoj Mitrovici.(RSE foto: KosSev – Rada Trajković na “mestu zločina” počela kampanju)♦