CRTA: Ulična akcija povodom Nedelje prava javnosti da zna

CRTA: Ulična akcija povodom Nedelje prava javnosti da zna

23/09/2019 Off By BERB

Povodom Nedelje prava javnosti da zna, CRTA, u sredu, 25. septembra u Beogradu organizuje uličnu akciju , kojom želi da podstakne građane da pitaju nadležnu instituciju (MUP) da li je uvođenjem sistema automatskog prepoznavanja identiteta ugrožena privatnost građana. U okviru kampanje Srbija do informacija ulična akcija biće održana na Trgu Republike, od 16 do 18 časova.

Uvedena je tehnologija automatskog prepoznavanja identiteta građana i video nazdor je već postavljen po gradu. Koje lokacije su pokrivene sistemom za prepoznavanje identiteta, koliko je finansijskih sredstava izdvojeno za opremu video nadzora, na koji način se nadzor pokazao svrsishodnim – neka su od pitanja koja postavljamo. Po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, građani imaju pravo da traže i dobiju odgovore na njih od nadležnih institucija.

Cilj kampanje „Srbija do Informacija” je da istakne važnost prava javnosti da zna informacije u vezi sa radom organa javne vlasti. Do sada su u okviru kampanje mobilisani građani Valjeva, Kragujevca, Užica, Sombora, Prijepolja, Smedereva i drugih gradova(Pres i foto CRTA).♦