NARODNO POZORIŠTE – 150 GODINA: Trg Republike premala “pozorišna scena”

NARODNO POZORIŠTE – 150 GODINA: Trg Republike premala “pozorišna scena”

09/09/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Narodno pozorište u Beogradu nastavilo je proslavu svoje 150 godišnjice rada.
U nedelju je od 11 do 24 časova Trg republike bio pun publike, od najmlađe do najstarije.Glavni događaj počeo je u 20 časova tekstom Branislava Nušića koji je čitao Nebojša Kundačina. Prikazane su fotografije fasade Narodnog pozorišta kroz njegovu istoriju.

Najviše je pažnje izazao gala koncert Narodnog pozorišta. Solisti, hor i orkestar izveli su najpopularnija dela Čajkovskog, Mocarta, Verdija, Bizea, Gunoa, Sen Sansa, Pučinija, Borodina, Đordana, Arditija, Sorozabala, Šostakoviča, Đapija, Kalmana i Konjovića. Dirigovali su Dejan Savić, Đorđe Pavlović i Đorđe Stanković. Pevali su Sofija Pižurica, Dragoljub Bajić, Aleksandar Angelov, Aleksandar Stamatović, Dragana del Monako, Janko Sinadinović, Miodrag Jovanović, Snežana Savičić, Dejan Mksimović, Jasmina Trumbetaš, Jadranka Jovanović, Sanja Kerkezi Biljana Trmčić.

 

Velike je aplauze dobio i hor, koji je sam izveo Polovecke igre iz Kneza Igora, a i orkestar za valcer broj 2 Šostakovič.



Posle operskog dela, izveden je balet Ko to tamo peva, po muzici Vojislava Kostića, u koreografiji i režiji Staše Zurovca. Dobio je isto toliko aplauza kao i operski deo.
Trg je bio pun ljubitelja dobre muzike.Međutim, nije bilo ni rukovodilaca Beograda. Samo dva srpska funkcionera, koji ne propuštaju lepu umetnost sedela su u prvom redu. To su Ministar rada Zoran Đorđević i državni sekretar za medije u Ministarstvu kulture, Aleksandar Gajović.

Upravnica Narodnog pozorišta, Ivana Vujić, bila je meta svih fotoreportera i primala je čestitke publike za ovo divno veče, a i za sveukupan rad na čelu srpskog nacionalnog pozorišta, gde je pre njenog dolaska bilo političkih problema sa kojima bivše rukovodstvo nije znalo da izađe na kraj. Jer, predsednik opštine Stari grad, Marko Bastać, sin bivšeg garderobera ovog pozorišta, ima ambicije da tajno vlada pozorištem i preko svojih agenata uglavnom u obezbeđenju, huška umetnike na štrajkove. Kako ima podršku sadašnjeg ministra kulture, uspeo je da smeni bivšeg upravnika iz političkih razloga.(Foto NP)♦