Paradajz je kiseo i može izazvati žgaravicu kod ljudi sa želučanim problemima poput gastritisa i gastroezofagealne refluksne bolesti. Čak i ako ste zdravi i jedete previše paradajza ili umaka od paradajza, može doći do osećaja žarenja u želucu.

 

Ako imate neke od simptoma koje ćemo sada navesti, trebali biste eliminisati ili smanjiti unos paradajza na otprilike četiri sedmice i vidjeti kako će vaše telo reagovati. Stručnjaci navode nekoliko opasnih reakcija koje paradajz može izazvati.

 

REFLUKS KISELINE

Paradajz je kiseo i može izazvati žgaravicu kod ljudi sa želučanim problemima poput gastritisa i gastroezofagealne refluksne bolesti. Čak i ako ste zdravi i jedete previše paradajza ili umaka od paradajza, može doći do osjećaja žarenja u želucu.

 

PROBLEMI SA ZGLOBOVIMA

Jedenje previše paradajza može da bude razlog za bolove u zglobovima. To je zato što paradajz sadrži alkaloid zvan solanin koji stvara kalcijum u tkivu i njegovo gomilanje može da bude razlog za upalu, bol i oticanje u zglobovima.

 

PROBLEMI S BUBREZIMA

Kao što smo već rekli, paradajz dovodi do nakupljanja kalciuna u telu. Ako dodmo i činjenicu da je paradajz bogat i nečim što se naziva oksalat – tvar koja, ako se previše konzumira, ne metabolizira lako može rezultirati bubrežnim kamencem. Paradajz je također bogat kalijumom koji može da naruši rad bubrega. Ako već imate problema s bubrezima, budite toga svesni.

 

SINDROM IRITABILNOG CREVA

Ako patite od IBS-a, paradajz može potaknuti simptome. Oni uključuju proliv, bolne grčeve, nadimanje, plinove i zatvor. U ovom je slučaju najbolje držati se podalje od kiselih namirnica kao što su paradajz i sos od paradajza.

 

MOŽE IZAZVATI LIKOPENODERMIJU

Likopen je vrsta pigmenta koji je prisutan u paradajzu i drugim namirnicama. Kada ga konzumirate u pravoj količini, izvrstan je za zdravlje srca. Međutim, ako se previše konzumira to može dovesti do pojačane pigmentacije kože, poznate kao likopenodermija.

 

URINARNI PROBLEMI

Hrana koja sadrži visoku količinu kiseline, poput paradajza, može iziritirati mehur. Ako patite od inkontinencije ili ste skloni urinarnim problemima, najbolje je izbegavati ili smanjiti ovu vrste hrane. Kuvanje paradajza u ovom slučaju ne pomaže, a proizvodi kao što je sos od paradajza i kečap još su problematičniji(SB – foto Journal).♦