SVEČANO U SKOPLJU: Ana dočekana uz najveće državne počasti!

SVEČANO U SKOPLJU: Ana dočekana uz najveće državne počasti!

26/08/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Tokom današnje posete Severnoj Makedoniji Ana Brnabić sa svojim makedonski kolegom Zoranom Zaevom razgovarala o ekonomiji, ali i o Kosovu i Metohiji i taksama koje je Priština uvela.

Održan je i sastanak dve delegacije, nakon kojeg su predstavnici vlada Srbije i Severne Makedonije potpisali tri sporazuma.

Potpisani su sporazumi o uzajamnom priznavanju ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost, kao i o fitosanitarnoj saradnji.



Takođe, potpisan je i Sporazum o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja koji se pružaju u Republici Srbiji i Republici Severnoj Makedoniji.

U delegaciji Srbije koju je predvodila Brnabićeva, bili su i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i predsednik Privredne komore Srnije Marko Čadež, kao i zamenik direktora Uprave carina Veseli Milošević.

Na zajedničkoj koneferenciji za novinare sa premijerom Zoranom Zaevim Brnabićeva je rekla da će ti sporazumi obezbediti na najkonkretniji način da se poveća naša robna razmena, ali i razmena elektronskih usluga.

Očekuje da će saradnja sa Severnom Makedonijom u oblasti digitalizacije i IT sektora predstavljati najbolju šansu da se poveća konkurentnost, obezbede veće plate i zadrže mladi u regionu.

Brnabićeva se danas sastala i sa predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Na sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić i predsednika Severne Makedonije Steve Penderovskog potvrđena je dugogodišnja saradnja između dve zemlje.

Brnabićeva i Pendarovski su naglasili da se saradnja između Skoplja i Beograda intenzivira poslednjih nekoliko godina.

Pendarovski je izjavio da je dokaz tome otvaranje današnjeg integrisanog graničnog prelaza Tabanovce-Preševo, kao jedan od ključnih elemenat na Koridoru 10.

“Ovaj projekat je posebno značajan za razvoj ekonomske saradnje između dve zemlje”, rekao je šef makedonske države.

Srpska premijerka i makedonski predsednik razgovarali su i o zajedničkim interesima u regionu, kao i o procesu EU integracije.(Foto agencije)♦