Mesec dana posle ostavke kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, Kosovska skupština izglasala je predlog za raspuštanje šestog saziva ove skupštine. Predlog je usvojen sa 89 glasova „Za“, dva glasa protiv i jednim uzdržanim glasom. Kosovska javnost sada očekuje da Hašim Tači postupi po ustavnim obavezama i raspiše sedme vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.

 

Srpska lista nije prisustvovala današnjoj sednici.

U kratkoj debati koja je prethodila glasanju o drugoj tački dnevnog reda, odnosno predlogu za raspuštanje kosovske skupštine, šef poslaničke grupe LDK poručio je da će vlada PAN otići u istoriju kao najobimnija, ali i kao vlada čiji su zvaničnici suočeni sa optužnicama. Naveo je i da je ova vlada, ali i predsednik pokušala da vodi neustavan dijalog sa Srbijom, i da politički konsenzus oko dijaloga nikada nije postignut.

Problema je bilo i u spoljnoj politici, podsetio je Hoti, ukazavši na to da građani Kosova i dalje nemaju viznu liberalizaciju, a da Kosovska policija nije deo međunarodne organizacije INTERPOL.

Prema spekulacijama u medijima, od tri datuma kada je zakonski moguće da se zakažu izbori (22. septembar, 29. septembar ili 6. oktobar) kosovski predsednik je već odabrao poslednji(Press i foto Agencije).♦