RUSIJA: Roskomnadzor traži da sajt Jutjub ne emitije vesti o protestima u Moskvi

 

Ruska agencija za nadzor medija (Roskomnadzor) zatražila je od američke kompanije Gugl da preduzme mere kako bi sprečila svoj sajt Jutjub (YouTube) da omogućava korisnicima da šalju informacije o neodobrenim protestima u Rusiji.

Potez agencije Roskomnadzor uslijedio je poslije više nedjelja subotnjih demonstracija u Moskvi zbog odbijanja kandidatura nekih opozicionih i nezavisnih političara za izbore za moskovsku skupštinu 8. septembra.

Roskomnadzor je danas saopštio da se žalio Guglu na neodređene “strukture” koje navodno koriste kanale Jutjuba za slanje obavještenja o neodobrenim protestima, “uključujući skupove čiji je cilj ometanje izbora”.

Ako se Gugl ne pozabavi tim pitanjem, to će biti smatrano miješanjem u unutrašnja pitanja Rusije i Moskva će imati pravo na kontra mere, navela je ruska agencija.

Na prekjučerašnjem protestu uhapšeno je više od 200 osoba, pošto su se neki učesnici protesta premestili u centar grada. Na protestima održanim prethodna dva vikenda uhapšeno je oko 1.400 i 1.000 demonstranata&Agencije _ foto Jutub).♦