VUČIČ POSETIO GRADILIŠTE KOD ČORTANOVACA: “Ovo je najveće železničko gradilište u Evropi”,

VUČIČ POSETIO GRADILIŠTE KOD ČORTANOVACA: “Ovo je najveće železničko gradilište u Evropi”,

09/08/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je obišao radove na deonici železničke pruge Stara Pazova-Novi Sad i vijadukt kod Čortanovaca i rekao je da će to biti simbol sveukupnog napretka Srbije.

Tunel i vijadukt “Čortanovci” grade se u okviru izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte. Gradi ih ruska kompanija “RŽD internešnel”. Obuhvata modernizaciju dvokolosečne pruge Stara Pazova-Novi Sad, kao i izgradnju tunela i vijadukta “Čortanovci”.

Od izvođača radova Vučić je saznao da je do sada ugrađeno 1.450 šipova, dužine 30 metara i da je urađena zaštita od klizišta.

“Ovo je najveće železničko gradilište u Evropi”, rekao je Vučić. Čestitao je srpskim radnicima i njihovim ruskim partnerima na realizaciji projekta.

Ovaj projekt će biti podstrek i za radove i južno od Beograda i da se pomogne i tom delu Srbije na podizanju brzina vozova i razvoju kargo saobraćaja koji je bio uništen prethodnih 30 godina.

Tunel će imati dve cevi i “najmoderniju signalizaciju da ne može da dođe do nesreća”.

Predsednik je rekao da je u okviru velikog investicionog plana predviđena i obnova pruge od Beograda do Bara, na kojoj bi putovanje trajalo umesto sadašnjih 14 do 15 – šest i po sati.



Pored Vučića Vijaduktu su se divili i ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko koji je potvrdio Vučićeve reči da su dimenzije projekta veličanstvene.

Da pomenemi i to da će vijadukt biti dug 2,9 kilometra i nosiće ga 59 stubova, od kojih će najviši biti 28 metara.

Radovi su počeli je avgusta 2017. godine a treba da sve bude gotovo za 52 meseca. Biće potrošeno 337,6 miliona dolara.

Pitanja Predsedniku nije bilo mnogo, a najzanimljivije bilo je ono koje se odnosi na približavanje BiH NATO-u i na to da je poslednjem sastanku na ovu temu prisustvovao Milorad Dodik.
– Da li to znači da će i Republika Srpska u NATO i kako će se sve to odraziti na Srbiju? pitali su novinari.
Vučić je odgovorio da svaka zemlja odlučuje o svojoj spoljnoj politici ali da Srbija neće biti članica nijedne vojne orgnizacije pa ni NATO-a.

O dvanju pasoša bivšoj premijerki Tajlanda rekao je da u tome ne vidi ništa loše i da bi srpski pasoš trebalo dati svakome ko ga traži.

Što se hapšenja osobe koja se predstavlja kao novinar KRIK-a a pratila je suprugu brata ministra Siniše Malog nije ima komentara ali je rekao da ćemo se iznenaditi kad dobijemo više podataka o radu te osobe, koja je navodno došla iz Engleske(Foto BERB).♦