CRVENI KRST: Kako su Vučić i Đorđević spasili propadanja odmoralište u Baošićima

CRVENI KRST: Kako su Vučić i Đorđević spasili propadanja odmoralište u Baošićima

23/07/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Odmaralište Crvenog krsta Srbije “Krista Đorđević” u Baošićima, preživelo je sudbinu sličnih organizacija koje su iz Jugoslavije ostale  Srbiji.

Još u Jugoslaviji preživelo je zemljotres, pa iz ruševina izniklo u moderno zdanje. Kad se od Srbije odvojila i Crna Gora, počeli su još teži dani. Bilo je pokušaja da se zgrade što više uruše, pa tako trošne prodaju novom vlasniku. U Srbiji su se menjale vlade i vlasti i samo dobar pisac kriminalnih romana bi sve to mogao da opiše. Crveni krst Srbije  nije imao veću materijalnu podršku vlasti. Prošlo je 35 godina, a u odmaralištu, osim tekućeg održavanja, ništa nije popravljano. Kada je u Srbiji na vlast došla SNS, zatekla je sve kase prazne, budžet opljačkan i prazan. Nije bilo para ni za Crveni krst, ni za letovalište “Krista Đorđević”

 

.Prvi predsednik novoizabrane Vlade, Ivica Dačić, tužno je konstatovao da para nema. Drugi predsednik – Aleksandar Vučić, zasukao je rukave, rizikovao da ga narod zamrzi i započeo privrednu reformu. Bilo je teško, a MMF i Evropa su se čudili kako dobro napredujemo.

 




Kada je 2017 godine, tek izabrani ministar za rad, boračku i socijalnu politiku, mg.Zoran Đorđević, kao prvi zadatak dobio posetu dečjem odmaralištu u Baošićima, bio je zbunjen. Bila sam tamo i slušala kako mu se žale da krov prokišnjava, prozori se klate, deca nemaju dovoljno kupatila, ploče na podu u trpezariji otpadaju…Ćutao je i nije ništa obećavao. Poznavala sam ovog ministra još iz vremena kada je bio državni sekretar u Ministarstvu odbrane, a  zatim i ministar i znala da spada u ljude koji ne mogu da miruju. Proučavao je svaku situaciju u kojoj se nađe. Zbog toga , ne samo da je podsećao na Aleksandra Vučića, nego je bio i njegov veliki iskreni obožavalac. Zato se sledeće godine nisam iznenadila kada je na sastanku sa rukovovodstvom Crvenog krsta Srbije u Baošićima obećao da će njegovo ministarstvo platiti renoviranje odmarališta. Nije to mala para. Bivši ministar finansija, Dušan Vujović bi imao hiljadu zamerki. Srećom, kada je trebalo odvojiti pare za odmaralište u Baošićima, umesto Vujovića, u fotelju ministra finansija već je seo Siniša Mali.Aleksandar Vučić više nije bio premijer, nego predsednik Srbije, ali je voleo decu.On je bio najveća podrška Zoranu Đorđeviću da se krene u  renoviranje odmarališta.

 

Već početkom ove godine Djorđević je sa generalnim sekretarom Crvenog krsta Srbije, Ljubomirom Miladinovićem, potpisao je dokumente o finansiranju rekonstrukcije odmarališta.U prvu fazu rekonstrukcije uloženo je 30 miliona dinara za obnovu kuhinje, vodovoda, kanalizacije, električnih instalacija i higijenskih i sanitarnih čvorova.Za drugu fazu potrebno je još 40 miliona dinara.

 

Ovog leta će 1800 najsiromašnijih mališana iz enklava na KiM, Republike Srpske i korisnici narodnih kuhinja, paketa pomoći, zatim iz najsiromašnijih  porodica i hraniteljskih porodica Srbije letovati u Baošićima.

 

U trenutku kada je ministar Đorđević posetio odmaralište, tamo je bilo 247 mališana i grupa beogradskih novinara.

Đorđević je najavio i finansiranje nastavka rekonstrukcije .To će koštati još 40 miliona dinara i rešiti sve nedostatke.Na konferenciji za novinare rekao je da za sve treba zahvaliti podršci predsednika Srbije, Aleksandra Vučića:

 

Odmah me je podržao.Voli decu, kao i ja . A ja imam sve u životu i novac mi ne treba. Treba mi samo da ovde ostanem upamćen po dobrom.

 

A po dobrom će u letovalištu “Krista  Đorđević” u Baošićima u Boki Kotorskoj ostati zauvek upamćen i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.♦