RECEPTI: Torta od čokolade i maka

Izbor Marija Radović

Potrebno:

 

6 jaja

150 g smeđeg šećera

250 g čokolade za kuvanje

150 g maslaca

1 veća jabuka

200 g mlevenog maka

Čokoladna glazura:

130 g čokolade za kuhanje

30 g maslaca

3 kašike ulja

pekmez od šipka ili višnje

 

Priprema:

Maslac i čokoladu otopite na pari pa ostavite sa strane da se malo rashladi. Žutanjke penasto izmiksajte sa šećerom, a belanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti sneg. Smjesi od žutanjaka i šećera dodajte otopljenu čokoladu i maslac, mleveni mak i jednu veću, sitno naribanu jabuku. Na kraju lagano umešajte sneg od belanca.

Pripremljenu smesu izlijte u kalup za torte kojem ste dno prekrili masnim papirom. Kolač pecite oko 25 minuta na 180 stepeni. Ohlađeni kolač premažite tankim slojem nekog kiselkastog pekmeza, naprimer od višnje ili šipka, a zatim ga prelijte čokoladnom glazurom. Za pripremu čokoladne glazure čokoladu, maslac i ulje otopite na pari ili u lončiću na laganoj vatri.