RECEPTI: KOLAČ SA VANILIN KREMOM

 

Izbor: MARIJA RADOVIĆKolac sa vanilin kremom

 

Potrebno:
50 g brašna,
200 g maslaca,
100 g šećera,
50 g lešnika,
1 jaje

Za fil:
800 g jabuka,
100 g šećera,
3/4 l mleka,
250 g mladog kravljeg sira,
2 kesice pudinga od vanile,
3 kašike soka od limuna,
2 kašike suvog grožđa,
2 kašike listića lešnika,
1 kašika šećera u prahu,
4 kašike džema od kajsija,
1 kesica vanilin šećera.
Priprema:

Od brašna, šećera, lešnika, maslaca ili margarina i jajeta umesiti glatko testo. Uviti ga u foliju i ostaviti u frižideru pola sata.
U posebnoj posudi pomešati puding od vanile, 100 g šećera i 100 ml hladnog mleka u glatku masu. Ostatak mleka skuvati i doliti razmućen puding, pa kuvati uz stalno mešanje do određene gustine. Jabuke oprati, oljuštiti i iseći na tanke kriške, pa posuti sokom od limuna.
Uzeti testo iz frižidera rastanjiti ga prečnika 34 cm, pa njime prekriti okruglu tepsiju, tako da rubovi pokrivaju ivice. Izbosti viljuškom na više mesta i peći u pećnici oko 10 minuta na 200 stepeni.
Umešati u puding ispasiran posni mladi sir, vanilin šećer i suvo grožđe. Masu izručiti na testo, izravnati površinu i poređati gusto jabuke. Peći dalje na 200 stepeni oko 40 minuta; Izvaditi i premazati džemom od kajsija, pa ostaviti da se ohladi.
Na kraju kolač posuti listićima lešnika i šećerom u prahu.<


HRANA

PRIPREMA: ZAPEČENI KARFIOL SA KAČKAVALJEM

zapecen karfiol sa kackavaljem

Izbor MARIJA RADOVIĆ Potrebno: 1 glavica karfiola (oko 1 kg) 100 g maslaca 80 g kačkavalja 2 jajeta 1 čaša (2 dl) mleka 1 kašika brašna biber, so peršunov list Ptiptema: Karfiol podelite na cvetiće i vrlo kratko skuvajte u slanoj vodi (5 – 10 minuta). Ocedite ga i poređajte u pogodnu vatrostalnu posudu. Izvadite maslac iz frižidera da omekša, pa, omekšao maslac umutite sa pripremljenim jajima, mlekom i brašnom. U sve to dodajte biber, so i sitno seckani peršunov

RECEPTI: SUFLE SA PARMEZANOM

sufle sa parmezanom

Potrebno (za 6 osoba): 350 g brašna, 150 g suvih smokava, 10 g suvog kvasca, kašika lozovače, kašika šećera, 1 dl mleka, 2 kašike maslinovog ulja, so   Priprema: Smokve iseckajte i potopite u čašu mlake vode kojoj ste dodali kašiku lozovače. Kvasac prelijte mlakim zaslađenim mlekom i ostavite da odstoji desetak minuta.Brašno posolite po ukusu (pola kašičice) i dodajte kvasac rastopljen u mleku, ulje i oceđene smokve, pa mesite desetak minuta. Testo zatim prekrijte

Pita-sa-spanacem-i-prazilukRECEPTI: PITA OD SPANAĆA I PRAZILUKA

 Potrebno: 175 grama brašna 90 grama putera 2 kašike hladne vode zrna pasulja Fil 30 grama putera 175 grama praziluka 250 grama spanaća 2 jajeta 150 ml mleka 150 ml polumasne pavlake 90 grama sira, so i biber Priprema: Zamesite meko testo od brašna, putera i vode. Zamotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider da bi se ohladilo. Rastanjite testo oklagijom i njime obložite vatrostalnu posudu. Dno testa izbodite viljuškom. Testo prekrijte folijom, a preko

 

 

 

knedle sa ribom i spanacemHRANA: KNEDLE SA RIBOM I SPANĆEM

Izbor Marija RADOVIĆ Potrebno: 400 g fileta štuke 100 ml dobro rashlađene slatke pavlake 2 jajeta 4 kašike rashlađenog maslaca svež mleveni beli biber 400 g spanaća muskat, so Priprema: Ribu očistiti, oprati i posušiti. Sa dve kockice leda i 1/2 kašičice soli staviti u mikser i izmiksati. Zatim dodati pavlaku i masu jos jednom izmešati. Jaja razdvojiti. Žumanca i dve kašike hladnog maslaca dodati ribljem pireu i dobro izmiksati. Belanca čvrsto umutiti pa dodati ribljoj masi, začiniti solju i