SVEČANOST U NARODNOM POZORIŠTU: “Žanka Stokić” Gorici Popović

SVEČANOST U NARODNOM POZORIŠTU: “Žanka Stokić” Gorici Popović

19/05/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

U Narodnom pozorištu dramskoj umetnici Gorici Popović danas u podne svečano je uručena uručena nagrada “Žanka Stokić”.

To je priznanje koje već 17 godina nosi ime slavne predratne srpske glumice a zajednički ga dodeljuju Narodno pozorište, Kompanija “Večernje novosti” i Grad Požarevac.



Gorici je nagradu dodelio žiri u kojem su bili kolege Radmila Živković i Nataša Ninković, direktorka Narodnog pozorišta Ivana Vujić, pisac Goran Petrović i glavni urednik Novosti Milorad Vučelić,

Gorica Popović posle primanja nagrade prisutnima u Narodnom pozorištu otpevala baladu Arsena Dedića “Moj prijatelj je umro” koju je napisao Arsen Dedić, izvela monolog iz dela Verice Urošević i autorski song iz monodrame “Gospođa Milihbrot”.

Zahvaljujući se na priznanju rekla je da je Stvarno sam zahvalna i radosna ali “Zahvaljujući svojim gabaritima neću poleteti. Znam da me i Žanka čuje sada i posebno mi je drago što sam u prilici da prolazim pored mesta u Velikom Gradištu gde je nekada bila njena kuća pre nego što je srušena”,

Potsetila je i da je njen deda ujak Aca Cvetković, glumac, koji je bio član Narodnog pozorišta, streljan posle oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

-Tada su Žanki oduzeta građanska prava, a zajedno su igrali za vreme okupacije zbog čega im je suđeno. Mom dedi se ne zna grob, pa je ovo prilika da se setim njega i njegove nesreće“, rekla je Gorica je pozivajuči sve da pogledaju njen autorski rad “Milosrdni anđeo”, nastao za vreme NATO intervencije, a koji u formi songa govori o ljudskoj nemogućnosti da se prepusti dobru, časti, ljubavi.

Obratila se i direktorka Narodnog pozorišta Ivana Vujić:

-Ovde su danas prisutne Svetlana Bojković, Jelisaveta Seka Sabljić, Radmila Živković, Gorica Popović… Zvezde kakvih je malo u Pariskoj operi, a tako puno u srpskom pozorištu”, dodala je Vujićeva.

Dosadašnje dobitnice “Žanka Stokić”su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Mira Banjac, Anita Mančić, Jasna Đuričić, Olga Odanović i Nataša Ninković.♦