Berlin: Samit je prošao problemi su ostali!

Berlin: Samit je prošao problemi su ostali!

30/04/2019 Off By BERB

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zaključak samita u Berlinu da razgovori u vezi s kosovskim pitanjem budu nastavljeni u užem formatu, uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske.

 

„Suština je da ćemo pre samita u Poznanju u okviru Berlinskog procesa imati novi sastanak u Parizu, mislim 1. ili 2. jula, gde ćemo pokušati da pronađemo rešenja za nastavak dijaloga“, rekao je Vučić medijima po završetku sastanka.

Rekao je da su Albanci tražili da Srbija mora da prizna Kosovo. Rekao je i da neće biti nikakve autonomije za Srbe na Kosovu, da neće biti nikakve nove Republike Srpske, niti izvršnih ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština.



Po Vučiću Srbija nije imala nijedan uslov osim da budu povučene kosovske takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a da su „neki drugi smatrali da je važnije od dijaloga da ostanu takse“.

„Danas smo mogli da vidimo ko u regionu ima kakav odnos prema Srbiji i Kosovu, iznenadili smo se oštrinom kojom su govorili Albanci sa Kosova. Iznenadili smo se oštrinom i žestinom napada kojom su govorili i protiv Republike Srpske, posebno u prvom obraćanju Zvizdića“, rekao je srpski predsednik..
S druge strane Vučić je rekao da su prestavnici Slovenije i Hrvatske bili korektni i da „nema šta da im zameri“, kao ni predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću koji je, “bio više nego korektan uprkos minimalnim neslaganjima i imajući u vidu da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova”.

Po njemu srpska delegacija u Berlinu imala seriju teških sastanaka i izrazio zahvalnost na angažmanu organizatorima samita, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.
Na pitanje da li su Merkelova i Makron tražili ukidanje taksi od kosovskih predstavnika, Vučić je odgovorio da su „svi to tražili“ i dodao da su nemačka kancelarka i francuski predsednik „veoma posvećeni pronalaženju izlaza iz ćorsokaka”.

Hašim Tači izjavio je izjavio da je podela Kosova mrtva ideja, kao i da je sporazum moguć samo uz odlučnu ulogu SAD.

U Berlinu je ispred zgrade u kojoj je održan samit razvijen transparent „Jedan od pet miliona Berlin”(Agencije).♦