Završen Šesnaesti Beogradski festival igre – se nestrpljenjem publika očekuje sedamnaesti susret

Završen Šesnaesti Beogradski festival igre – se nestrpljenjem publika očekuje sedamnaesti susret

13/04/2019 Off By BERB

Nastupom Drezden Frankfurt kompanije igre u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, sinoć je (12.04.) završeno šesnaesto izdanje Beogradskog festivala igre.

 

U okviru edicije koja se odvijala pod sloganom EMOCIJE, najveći festival umetničke igre u regionu predstavio je publici 16 trupa u okviru glavnog programa. Od 22. marta do 12. aprila, prikazane su 23 nove koreografske postavke u izvođenju renomiranih trupa iz Tel Aviva, Haga, Štutgarta, Antverpena, Rima, Johanesburga, Nanta, Atine, Seula, Grenobla, Liona, Frankfurta, Montreala, Filadelfije i Barselone. Festivalske predstave i paralelne programe je pratilo preko 25.000 ljudi, kao i 117 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva.

Neumorna: Aja Jung

U Beogradu su 22 celovečernja programa predstavljena u Centru Sava, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Pozorištu Atelje 212, Operi Madlenianum, Pozorištu na Terazijama i u Beogradskom dramskom pozorištu. Tri trupe su nastupile na sceni novosadskog Srpskog narodnog pozorišta, a jedna u Vršcu na sceni Pozorišta Sterija. Izvođenje svojih radova pratili su Ohad Naharin, Jakopo Godani, Mari Šuinar, Rašid Uramdan i Dunja Jocić, dok su koreografi Erik Gotje, Dada Masilo, Sidi Larbi Šerkauji, Eun Mi An i Ambra Senatore, i sami nastupili pred pubikom. Festival je kratkom besedom otvorila primabalerina londonske Kraljevske opere, Vivijana Durante.

Nagrađena: Mari Šuinar

Nagrada Jovan Ćirilov – za korak dalje, uručena je kanadskoj koreografkinji Mari Šuinar za delo „Vrt zemaljskih uživanja“, prikazano u okviru prethodne edicije festivala. Za ovu priliku, njen montrealski ansambl se vratio u Srbiju, i izveo delo „Radikalna virtuoznost – Sola i Dueti“, pred prepunom salom Opere Madlenianum.

 

Priznanje Vip poziva za 2019. godinu ponela je koreografkinja Dunja Jocić. Zbog velikog interesovanja publike, njen komad u produkciji Korzo teatra iz Haga, igran je čak 3 puta u okviru glavnog programa Festivala.



U toku 16. Beogradskog festivala igre, u Srbiju je doputovalo 328 igrača i članova tehničko-administrativnih timova trupa koje su učestvovale. To je ujedno i broj kupljenih avionskih karata, dok je blizu 1400 hotelskih noćenja obezbeđeno za učesnike festivala u Beogradu i Novom Sadu. Ukupno 7 šlepera i 9 manjih kamiona je prenelo scenografiju i rasvetu potrebnu za izvođenje predstava iz Haga, Štutgarta, Liona, Amsterdama, Pariza, Drezdena, Grenobla…

Uvođenjem on line sistema za kupovinu ulaznica krajem decembra 2018. godine, ostvarna je još bolja posećenost programa publike iz zemlje, regiona i inostranstva, i kupljeno skoro 2.500 ulaznica. Najviše inostranih gostiju je stiglo iz Slovenije, Bugarske, Grčke, Austrije, Italije i Nemačke, ali je bilo i onih koji su zbog festivala doputovali iz Koreje, Kine, Japana, Izraela i SAD. Zahvaljujući saradnji ostvarenoj sa lokalnim samoupravama, predstavu Holandskog teatra igre i Drezden Frankfurt kompanije igre, pratilo je i po 50 mladih stanovnika opština Kragujevac, Smederevo i Novi Pazar.

Beogradski festival igre je kreirao sopstveni promotivni film i vizuelne materijale, koji su uspešno predstavljeni u zemlji i inostranstvu. Zapažene su bile prezentacije festivala u Zagrebu i Budimpešti, tokom februara 2019. godine, praćene izložbama fotografija i video instalacijama.

Festivalu je prethodio nastup atinske trupe Hristosa Papadopulosa u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u decembru 2018, kao i šesta po redu januarska revija filmova Dani igre u Kinoteci, na kojoj je prikazano 6 dokumentarnih i 7 igranih filmova o igri, novije produkcije.

Izložba foto materijala 16. Beogradskog festivala igre upriličena je i na ulicama Novog Sada. Postavka je otvorena početkom marta, i traje do kraja aprila, 2019. godine. Tradicionalno „Razigravanje“ pred početak glavnog programa, u organizaiji Vip-a, okupilo je oko 200 dece, amatera i ljubitelja igre u prostoru Dorćol Placa, dok je pred sam kraj festivala na Cvetnom trgu baletski igrač Aleksa Jelić vežbao osnovne baletske korake sa najmlađim Beograđanima.

Kao i prethodnih godina, u susret, ali i u toku festivala, održani su brojni besplatni majstorski kursevi za učenike baletskih škola i profesionalne igrače iz Srbije, kao i radionice za decu bez prethodnog iskustva u umetničkoj igri. Organizaciju ovih programa, realizovanih u saradnji sa Nacionalnom fondacijom za igru, podržali su Delegacija EU u Srbiji i Ambasada SAD u Beogradu. Najveću pažnju mladih igrača i učenika baletskih škola u Srbiji je privukao majstorski kurs baleta Emilijana Pikolija, radionica savremene igre trupe Spellbound iz Rima, kao i gaga časovi koje su držali igrači trupe BatSheva iz Izraela. Gaga pokret je zainteresovao i okupio i baletske igrače iz Ljubljane, Soluna, Zagreba i Skoplja.

Od izvođenja predstava Beogradskog festivala igre, beogradska i novosadska pozorišta, prihodovala su na ime zakupa blizu sedam miliona dinara. Festival je za realizaciju programa angažovao 120 scenskih radnika i dekoratera, kao i brojne studente završnih godina umetničkih fakulteta.

Preko 700 afirmativnih tekstova je objavljeno o ovogodišnjem Beogradskom festivalu igre u domaćim i inostranim štampanim medijima, dok je oko 1200 objava manifestacija imala u on-line izdanjima. Oko 150 tv priloga i preko 700 tv spotova „Emocije“ emitovano je na televizijama u Srbiji, Francuskoj, Hrvatskoj i Italiji. Televizija Pink i RTS snimile su neke od koreografskih postavki. Ukupno 127 oglasa sa festivalskim programom štampano je u domaćim i inostranim novinama i časopisima. Najviše inostranih medija koji su najavljivali i pratili manifestaciju bilo je iz Italije, Francuske, Hrvatske, Mađarske i Izraela, dok je važna potvrda o dometima Beogradskog festivala igre potvrđena prisustvom kritičara londonskog Gardijana, tokijskog Japan Times-a, i najtiražnijeg evropskog magazina za umetničku igru Danza e Danza iz Milana.



U okviru 16. Beogradskog festivala igre, održan je i godišnji sastanak i konferencija zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ, 16 + 1), i to od 7 do 12. aprila, 2019. Konferencija je uspela da okupi 50 stručnjaka iz oblasti baleta, savremene igre i umetničke produkcije. Tema kongresa se odnosila na budućnost umetničke igre i njenu poziciju unutar tržišta kreativnih industrija, kroz primere dobre saradnje i održive prakse.

Tokom tri meseca, odnosno od janura do aprila ove godine, uz podršku Ambasade Italije, Sabrina Bosko, koreografkinja i pedagog Baletske akademije iz Rima, radila je sa učenicima baletskih škola iz Beograda, Rima, Milana i Pančeva, kao i sa prvacima Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Rezultat je predstava “La Vie Parisienne” koju će Beograđani otkriti za Svetski dan igre, 29. aprila, u amfiteatru Sava Promenade.

Na uspešnoj realizaciji festivala, organizatori su zahvalni ambasadama zemalja učesnica, Gradu Beogradu, Ministarstvu kulture i informisanja, Pokrajinskoj vladi i gradovima Novi Sad i Vršac. Dvanaest godina zaredom, generalni sponzor festivala je kompanija Vip mobile, a tradicionalni partneri su Erste banka, kompanije Visa, Nestle Adriatic, Nivea, DDOR Novi Sad, Fondacija Hemofarm, JP Posta Srbije, brend Schweppes, Naftna industrija Srbije, kompanije Haineken Srbija, Vahali, Marbo Product, Elektroprivreda Srbije, Advokatska kancelarija Bojović, Drašković, Popović i partneri, supermarketi Maxi, Telegrup, Teri inženjering, kompanije Beograd na vodi, Drogeri Markt, firma Mateh, hoteli Hyatt Regency Beograd, Crown Plaza, Marriott, i drugi.♦