Danijel Server: Učešće Srba na izborima može da izazove ukidanje taksi

Danijel Server: Učešće Srba na izborima može da izazove ukidanje taksi

11/04/2019 Off By BERB

 

“Odluka Srba sa severa Kosova, okupljenih oko Srpske liste, da izađu na lokalne izbore doneta je jer ne žele da snose krivicu za eventualni neuspeh dijaloga Beograda i Prištine”, izjavio je Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins, u razgovoru za Glas Amerike.

 

Server ukazuje da su predstavnici Srba uvideli da se na taj način deo odgovornosti za aktuelni zastoj pregovora može preneti na kosovske Albance i Prištinu.

Danijel Server u razgovoru za Glas Amerike kaže da ne može sa sigurnošću da tvrdi da je odluka Srba sa severa Kosova o učešću na izborima raspisanim za 19. maj posledica internog kompromisa zvaničnika Beograda i Prištine.

Srpska lista, politička grupacija pod kontrolom Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, inače je, do uvođenja taksi kosovskih vlasti, podržavala vladu premijera Ramuša Haradinaja.

Server kaže da je nekakav dogovor bio moguć – ali je pitanje da li je za tako nešto bilo potrebe.

“Nadam se da bi ovakav potez Srba sa severa Kosova mogao da izazove ukidanje taksi, koje su kosovske vlasti uvele na proizvode iz Srbije. Od njih nije bilo nikakvih koristi, jer se roba krijumčari preko ilegalnih graničnih prelaza. Nikakvu dobit nisu dale. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je rekao šta je imao i sada je skoro u potpunosti isključen iz diskusije. Došlo je vreme da se ponovo sedne za pregovarački sto”, smatra Server.

“Od momenta uvođenja taksi u iznosu od sto odsto na proizvode iz Srbije i BiH, čiji je inicijator bio Ramuš Haradinaj – tome se usprotivila gotovo čitava međunarodna zajednica – Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, ali i kosovski predsednik Hašim Tači. Ujedno i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom”, kazao je Server.

“Odluka da se učestvuje na izborima za institucije na severu Kosova mogla bi da utiče na nastavak blokiranog dijaloga Beograda i Prištine”, uočava Danijel Server.

“Naravno, ukoliko Priština sada odgovori suspendovanjem taksi, ili nečim sličnim. Mogao bi to biti korak u tom smeru i ja se izrazito nadam tome. Dodaću i da se nadam da će ideja o razmeni teritorija takođe biti u potpunosti isključena do momenta kada se dve strane vrate za pregovarački sto”, kaže on(Glas Amerike).♦