Protest biciklista: “Siniša Mali” i “Goran Vesić” deliće “Bajs minus”

Protest biciklista: “Siniša Mali” i “Goran Vesić” deliće “Bajs minus”

20/03/2019 Off By BERB

 

Sutra (21.marta) u 10 časova ispred Starog dvora biće održan performans u kome će lažni Siniša Mali i Goran Vesić biciklistima deliti “Bajs minus” kartice.

 

Ova reakcija od strane biciklista dolazi zbog izjava oba zvaničnika da biciklistima nisu potrebne pare za prevoz, jer “već imaju svoj prevoz”.



Praksa iz evropskih gradova nam pak govori suprotno, da su biciklisti dodatno stimulisani i čak plaćeni da dolaze biciklom na posao a da im se naknada za prevoz ne ukida, o čemu potvrđuju i naslovi iz stranih medija:
https://www.connexionfrance.com/Archive/Cyclists-are-paid-to-cycle-to-work

Potpuni je apsurd da se vozačima motornih vozila koji stvaraju gužve, usporavaju javni prevoz i zagađuju refundira novac preko računa za benzin, a da se pritom taj novac za prevoz biciklistima i pešacima uskraćuje.

Čak i prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, bicikisti donose uštede zdravstvenom sistemu, jer se manje razboljevaju, pogotovo od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Pritom , ne zagađuju, ne stvaraju gužve i buku i ne zauzimaju mesto u pretrpanom gradskom prevozu. U bilo kojoj zemlji EU ovakve izjave Vesića i Malog bi doživele osudu, zbog prostog nepoznavanja uloge biciklista u rasterećenju zdravstvenog i saobraćajnog sistema. Više o uštedama za društvo pri korišćenju bicikla kao sredstva transporta:
http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0003/155631/E96097.pdf♦