Predstavljena knjiga „Generalisimus“ – vojnička biografija Staljina

Predstavljena knjiga „Generalisimus“ – vojnička biografija Staljina

20/03/2019 Off By BERB

Marija Soldatović

U Domu vojske u Beogradu, u prisustvu novinara i poštovalaca ruske literature i istorije, predstavljena je 19. marta knjiga „Generalisimus“, autora Vladimira Karpova, u izdanju Informatike ad.

Istorijsko-dokumentarističko istraživanje, „Generalisimus“, poznatog ruskog pisca Karpova posvećeno je J. V. Staljinu – jednoj od najuticajnijih figura u svetskoj istoriji, čoveku koji je rukovodio razvojem u prvim decenijama Sovjetskog Saveza i pobedom sovjetskog naroda u Velikom otadžbinskom ratu. Posebnu pažnju autor je posvetio Staljinovoj ulozi vojskovođe, njegovoj veštini i harizmi kao vrhovnog komandanta. Namera pisca bila je da rekonstruiše što je moguće potpuniju i objektivniju sliku života J. V. Staljina, posebno kao vrhovnog vojskovođe, „generalisimusa“.

Slobodan Reljić, pisac predgovora srpskog izdanja, ukazao je da se veliki stvaraoci istorije XX veka pojavljuju u ovoj knjizi „kao ljudi od krvi i mesa, dovedeni u situacije da donose sudbinske odluke – oni greše, podležu slabostima karaktera, ali i okruženja“.

Na promociji su govorili i Slobodan Antonić, sociolog i Aleksej Timofejev, istoričar.♦