Nedeljni protesti iz nemačkog ugla: Hoćde li SNS u Beogradu braniti svog predsednika!?

Nedeljni protesti iz nemačkog ugla: Hoćde li SNS u Beogradu braniti svog predsednika!?

19/03/2019 Off By BERB

Predsednik (Srbija) Aleksandar Vučić u nedjelju je pokušao da demonstrira mirnoću, ali je nastavio sa etiketama i upozorio da je narod spreman da ga brani. Opozicija pak deluje nošena događajima i dalje korake je teško predvidjeti.

 

Upad u zgradu RTS izgleda da je bio samo uvertira za nastavak protesta u Beogradu. Dok su demonstranti nakon manjih sukoba sa policijom i upotrebe suzavca okruživali sedište predsednika, ovaj je unutra igrao šah sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem. Doduše, šah nije zaista igrao – raspored figura na fotografiji objavljenoj na Instagramu nije odgovarao šahovskim pravilima, te je jasno da je tabla postavljena samo za jednu fotografiju.

Međutim, Vučić je sve samo ne miran. Konferencija u Predsedništvu bila je još jedno dramatično obraćanje naciji. Upotrijebljen je već viđeni arsenal uvreda na račun opozicije, čiji lideri su okarakterisani kao fašisti, huligani, lopovi i saradnici Tačija i Haradinaja.

Nekoliko hiljada ljudi je protestvovalo tokom i nakon konferencije za štampu predsednika Srbije, zahtevajući da se umesto uvreda obrati prisutnim građanima i podnese ostavku. Nije baš poznato da li je zahtev za ostavkom spontan poziv iz mase, ali problem za opoziciju bi upravo mogao nastati ukoliko Vučić tu ostavku i ponudi. To bi automatski značilo brze nove izbore, koji bi se opet održali pod neregularnim uslovima.

Okupljeni su pozvani da naprave obruč oko zgrade Predsedništva i spreče Vučića da napusti zgradu, ali se negde oko 15 časova od toga odustalo jer se nije znalo da li je Vučić, kako je rekao lider Dveri Boško Obradović, “pacovskim kanalima napustio zgradu, ili je još u njoj”.

Da li je u pitanju bio džentlmenski dogovor vlasti i opozicije, ili vođe protesta nisu želele da rasipaju energiju građana, tek Vučić je nešto kasnije izašao na glavni ulaz, i to u trenutku kada je tamo ostalo svega nekoliko okupljenih građana. Nakon što su mu poručili kako “ne može sam da vlada“, “lažovčino“, “pacov izašao iz rupe”, a Vučić im je cinično poželio sve najbolje.

Čitavu nedelju kružile su informacije o uhapšenima, čak i jednoj brzinskoj presudi zbog upada u RTS. Protest se izmestio do policijske stanice, ali tamo nije dao neke rezultate. Negdje oko 18 časova organizatori su pozvali okupljene da se raziđu, dajući rok vlastima do ponedjeljka u 15 časova da puste sve privedene zbog upada u RTS.

„Uhapsite nas umesto njih“, izjavili su opozicioni lideri, ali i oni znaju da je hapšenje predstavnika opozicije već preveliki zalogaj za režim. Tako nešto više ne bi moglo da prođe bez reakcija međunarodne javnosti i Aleksandar Vučić je toga svestan. Kako saopštava MUP, uhapšeno je sedam osoba. Lideri opozicije su obećali i posete televiziji Pink i brojnim opštinama u Srbiji u kojima su naprednjački funkcioneri izazvali brojne afere.

Događanja u RTS i protest ispred Vučićevog radnog mesta izgledali su kao improvizacija koju je poveo lider Dveri Boško Obradović, a ostale kolege morale da isprate. Obradović je očito čovek od akcije unutar Saveza za Srbiju (SZS), kojem je u nekom trenutku dosadilo da besciljno šeta ulicama Beograda i odlučio da je vreme da se RTS malo prodrma iz servilnosti režimu.

Upravo je na Obradoviću fokus napada režima i njemu bliskih medija. Tokom dana je više puta ponovljeno da je Obradović “fašista” i “ljotićevac”, što je jasan signal da će vlasti Obradovićev entuzijazam za radikalizaciju protesta upotrebiti kao seme razdora unutar opozicije, ali i za pokušaj da se građanski deo protesta na neki način zapita koga zapravo podržava.

U pitanju je radikalizacija protesta, ali do svega ovoga ne bi došlo da je Aleksandar Vučić krenuo da ispunjava zahteve, pre svega one o oslobađanju medija, ističe za DW Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke. Ona sumnja da će ovaj pritisak navesti vlast na dijalog sa opozicijom, ali ističe da “ako Vučić ima imalo pameti, i ako želi dobro Srbiji, trebalo bi to da uradi”.

Dešavanja tokom vikenda su izgleda za mnoge bili iznenađenje jer se nije očekivalo ništa dramatično do najavljenog velikog mitinga opozicije 13. aprila. Stoga i Sanda Rašković Ivić kaže “da ovi protesti na neki način idu tome u susret”.

“Mi smo malo krenuli pre roka, i verovatno ni sam Vučić to nije očekivao. Ovo mu je vrlo značajan signal, jer 13. aprila može da bude mnogo intenzivnije.“

Lider Levice Srbije Borko Stefanović za DW napominje da se “događaji spontano ubrzavaju, i sada nam 13. april deluje zaista mnogo dalje nego juče. Nadamo se da će postojati makar gram razuma u vlasti i da će u što kraćem roku ispuniti naše zahteve”.

Policija je tokom celog vikenda delovala suzdržano. Osim nekoliko žandarma kojima su živci očito bili tanji nego što traži profesija, nešto naguravanja po okolnim ulicama i izvesne količine suzavca, nisu zabeleženi ozbiljniji incidenti. Vlasti, međutim, pokušavaju da učesnike protesta zaplaše brzim sudskim postupkom, u kojima dobijaju od 7 do 30 dana zatvora. Vučić je na neki način najavio oštrije reakcije rekavši kako više neće biti ponižavanja policije i da će za nasilje svako morati da odgovara.

Borko Stefanović napominje da je želja SzS da sve bude mirno, ali da će to pre svega zavisiti od reakcija vlasti.

“Spremni su da suzavcem i silom brane predsednika Srbije koji unutra po već ne znam koji put iznosi neistine bez mogućnosti da mu neko odgovori. To pokazuje kakav je ovo režim- secikesa i kukavica“, rekao je lider Levice Srbije za DW pred Predsedništvom.

Tokom nedelje su članovi Srpske napredne stranke širom Srbije dobijali poruke da se okupe ispred lokalnih odbora stranke i “pruže podršku” predsedniku Vučiću. Predstavnici Srpske liste sa Kosova su čak ponudili da dođu u Beograd i brane Vučića.

Ako vlast do kraja bude gurala građane u međusobne sukobe, Srbija će upasti u probleme sa nesagledivim posledicama. To svedoči o panici i kukavičluku vlasti. Vučić je svestan da valja izbeći sliku policije koja batina demonstrante i kao da pokušava da to zameni scenama građanskog rata na ulicama. To je dijaboličan scenario za koje bi se trebalo nadati da će ostati samo suluda nedeljna ideja vrha režima.

Ali, da takve ideje nisu bez osnova pokazuju i pozivi gledalaca tokom Vučićevog gostovanja na Televiziji Pink u nedjelju uveče, kao i Vučićeva tvrdnja da je veliki broj pristalica tobože izrazio želju da dođe u Beograd i odbrani vlast od Đilasa i Obradovića(DW).