Bend koji morate da upoznate – Helem nejse dolaze u Elektropioniru 22. marta

Bend koji morate da upoznate – Helem nejse dolaze u Elektropioniru 22. marta

18/03/2019 Off By BERB

Ljiljana Zdravković

Oni nisu samo bend, oni su omladinska organizacija koja se bavi muzičkom, radijskom i teatarskom produkcijom. Oni su HELEM NEJSE i dolaze u Beograd, gde će 22.marta uz Stereo Bananu nastupiti u Elektropioniru u okviru Kontakt konferencije.

Oni su ekipa koju morate da čujete i upoznate! HELEM NEJSE dolaze iz Sarajeva, a smeh, ples i hitovi koji su nastali u poslednjih nekoliko godina mukotrpnog bacanja rima na zaista bombastične muzičke podloge su ono što vas čeka na svakom njihovom koncertu. Epiteti kao sto su „najpopularniji bend“, „najpopularnija radijska emisija“ i „najpopularnija pozorišna predstava“ dolaze nešto kasnije.
Interakcija sa publikom i je ono što ih ne čini drugačijim od ostalih živih bendova, ali jedno je sigurno – na tom polju su neprikosnoveni! Svoj intrigantni nastup nazivaju „cašpija“. Etimologija reči: Caš- što ne znači ništa i Špija – što nema apsolutno nikakve veze s logikom.
Kombinacija muzičkih žanrova u kojoj dominiraju rap, reggae, rock, etno, dub čini ovaj bend zaista interesantnim i mladjoj i starijoj publici. Njihovi tekstovi su socijalno angažovani, inspirisani stvarnim likovima i događajima iz društva, a neretko sadrže i po neku duhovitu doskočicu. Vrač Momir je u jednom intervjuu nedavno Helem nejse opisao kao „svež pogled na svet“.

Helem nejse uređuju i vode najslušaniju radijsku emisiju za mlade u BiH, a kao nastavak ove emisije, od aprila kreće i njihov podcast koji će sasvim sigurno privući pažnju mladih u celom regionu. Pored toga, njihova pozorišna predstava „Sarajevski dani terorizma“ je dve sezone bila najgledanija pozorišna predstava na repertoaru kultnog kamernog teatra 55 u Sarajevu.

Rasprodat tiraž njihovog prvog albuma „Go u gostima“, objavljenog u aprilu 2017.godine ovom bendu otvara regionalnu perspektivu, a video spotovi sa ovog albuma i u ovom trenutku haraju internetom i od njih je nemoguće pobeći. U regionalnom hitu „Kabadahija“ ukrstili su snage sa beogradskim muzičarem Markom Louisom, a sa još nekoliko singlova kao što su „Debili“ i „Smetljište historije“ označili su početak jedne nove ere – njihov drugi album „Pola čovjek pola jedan“ biće objavljen 24.marta za „Sarajevo disc“.

U okviru Kontakt konferencije ovog marta Helem nejse će prvi put beogradskoj publici pokazati šta je to što nude na bini. Win – win kombinacija „Stereo Banana meets Helem nejse“ čeka vas 22.marta u Elektropioniru! „Dva benda / četiri brata / dve zemlje balkanske i njihov ponovni susret, jer Kontakt tome služi – da ujedinjuje scenu“ kažu iz organizacije Kontakta i dodaju da će publiku za ovaj događaj zagrevati Jufkamental iz Mostara.

Upoznajte bend koji će za koju godinu harati regionom – dođite 22.marta u Elektropionir da čujete HELEM NEJSE!♦